НОВИНИ

Почина фотожурналистът Цветан Томчев

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:31, 26.12.2023
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Почина фотожурналистът Цветан Томчев.

Цветан Томчев е роден през 1960 г. в гр. Ловеч. Завършил е фотография в Техникум по фотография "Юлиус Фучик" в гр. София и българска филология в СУ "СВ. Климент Охридски". Има 30 годишен стаж като фоторепортер в различни вестници и списания, сред които "Стандарт", "Нощен Труд" и "Труд".

Автор е на документални филми и книги, сред които "Големите фоторепортери на България" в две части, обхващащи периода 1912 г.-1989 г., както и каталога "Българска фотожурналистика".

Цветан Томчев има няколко самостоятелни изложби и национални фотографски и медийни награди. Организатор е на националната изложба за българска фотожурналистика "БгПресФото" от 2002 г. насам. Председател на фондация "БгПресФото". Инициатор и организатор на "София Фото Фест" 2013 г.

Томчев е хоноруван преподавател в "Арт колеж по екранни изкуства" и НБУ по специалността фоторепортер, преподавател е и в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. През тази година той защити дисертационен труд на тема "Фотография и пропаганда в българската преса в периода 1919-1944 г."

БНТ изказва съболезнования на близките на Цветан Томчев.

Поклон пред паметта му!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Константинов удължи договора си с Локомотив Новосибирск
Пламен Константинов удължи договора си с Локомотив Новосибирск
Морски разходки до о-в Света Анастасия и Ченгене скеле организират в Бургас
Морски разходки до о-в Света Анастасия и Ченгене скеле организират в Бургас