НОВИНИ

Почина гръцкият полицай, който беше ранен със сигнална ракета от волейболни фенове в Атина в началото на декември

почина гръцкият полицай беше ранен сигнална ракета волейболни фенове атина началото декември
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 27.12.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Гръцкият полицай, в чиято подкрепа органите на реда в южната ни съседка организираха мирни протести, след като техният колега беше тежко ранен при нападение от спортни хулигани, почина днес в болница в Атина, предадоха гръцките медии.

Йоргос Лигеридис беше ударен от сигнална ракета в началото на декември пред стадион в Атина, където фенове на волейболни отбори предизвикаха безредици, а след инцидента 31-годишният орган на реда беше приет в интензивно отделение, където обаче е починал днес по обяд.

"Арестуването на всички замесени в убийството му, на всички нива, е минималната почит към паметта му и дължимият отговор на искането на гръцкото общество за справедливост", заяви министърът на защитата на гражданите Янис Иконому, който изказа искрените си съболезнования към семейството на починалия.

"За да прекъснем кървавия кръговрат [...] всички ние, без изключение, трябва да проявяваме нулева толерантност към всяка проява на насилие - в училищата, в семействата, на улицата, на площадите, на стадионите, на местата за развлечение и работа. Не трябва да има никой, който подкрепя и премълчава насилието. Разследването на убийството на Йоргос ще продължи, докато не стигнем до онези, които са организирали, координирали и въоръжили всички участници в престъпното нападение, довело до смъртта му", допълни той..

Припомняме ви, че властите в Гърция задържаха 18-годишен грък, който е обяснил, че нападението е било организирано от друг мъж, който е раздал сигнални ракети на запалянковците.

На 11 декември пък стотици полицейски служители в южната ни съседка и специални охранители участваха в протестен митинг пред Дирекцията на полицията за борба с безредиците в Атина срещу честите прояви на агресия от страна на спортни фенове.

Междувременно, министрите на защитата на гражданите и на спорта Янис Иконому и Янис Вруцис представиха пред прокуратурата на гръцкия Върховен съд черен списък с 200 имена на фенове на спортни отбори в цялата страна, извършили различни форми на насилие през годината и преди това.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР установи за ден 42-ма пияни и 14 дрогирани шофьори зад волана
МВР установи за ден 42-ма пияни и 14 дрогирани шофьори зад волана
Волейболните националки до 18 г. подновяват днес тренировки на лагера преди европейската квалификация в София
Волейболните националки до 18 г. подновяват днес тренировки на лагера преди европейската квалификация в София