Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Почина отец Ангел Ангелов от храм "Св. София"

от БНТ
22:18, 24.11.2021
6991
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: Софийска света митрополия
Слушай новината

Софийска света митрополия съобщи, че на 24 ноември вечерта е починал Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Ангел /Анжело/ Емануилов Ангелов, както е светското му име, е роден на 27 февруари 1962 г. в гр. Добрич.

Завършва основно и средно образование в 142 ЕСПУ – София, след което завършва Богословския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ръкоположен е в дяконски сан на 19 април 1997 г. от Траянополския епископ Иларион, а за свещеник - на 29 април същата година.

"От Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим е офикиран, на 17 септември 2005 г., за протойерей. От Знеполския епископ Йоан на 17 септември 2009 г. е офикиран за иконом. На 29 юни 2011 г., от Русенския митрополит Неофит, в храм „Св. Неделя“ е офикиран за ставрофорен иконом.

Служението му като свещеник започва на 19 април 1998 г. от параклиса в столичния квартал Суходол „Св. Троица“, след което, от 10 август е назначен за свещеник в храм „Св. Мина“, гр. София, кв. „Модерно предградие“. По време на своето служение в храм „Св. Мина“, с благословението на Светия Синод на БПЦ, отива на едногодишна специализация в старокатолическия университет в гр. Берн – Швейцария.

На 20 май 2004 г. отец Ангел е назначен за председател на старинния храм „Св. София“, което послушание достойно изпълняваше до последния си дъх.

В Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в катедрата „Християнска апологетика и християнска философия“ е хонорован асистент, веднага след неговото завършване до деня на ръкоположението му.

От 1 юни 2011 г., отец Ангел е назначен от Софийския митрополит и Български патриарх Максим за протосингел на Софийска света митрополия, като не престава да председателства и служи в храм „Св. София“. Освободен е от тази длъжност на 15 юли 2017 г.

От 15 юли 2017 г. е назначен за духовен надзорник на Софийска епархия, която длъжност изпълняваше до своето упокоение.

От 26 ноември 2019 г., до 1 юли 2020 г. той изпълнява и длъжността председател на църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, като съвместява и другите си длъжности.

По време на своето служение той се отличава с преданост и грижа за всички отговорности, които му се възлагат. Проповедник, писател, духовен отец, приятел и грижовен стопанин, блестящ оратор и богослов са нещата, които украсяват неговия живот и служение", пишат от Софийската света митрополия

Поклон пред паметта му!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Марица започна със загуба във волейболната Шампионска лига
Марица започна със загуба във волейболната Шампионска лига
"Беса транс": В изгорелия автобус не са превозвани туби с гориво
"Беса транс": В изгорелия автобус не са превозвани туби с гориво