НОВИНИ

Близки на пострадалите от "Струма" и днес чакаха пред "Пирогов"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 24.11.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Близки на пострадалите в катастрофата и днес чакаха пред болница "Пирогов". Официално имената на починалите не са обявени, тъй като телата все още не са разпознати. В Република Северна Македония е започнало набиране на проби от техни роднини за извършването на ДНК експертиза, която ще бъде направена у нас. Състоянието на оцелелите 7 души е стабилно.

"Пирогов", рано сутринта. Алиа Селман чака, за да научи новини за своите пострадали близки. Четирима от оцелелите седем са му роднини, от неговото село Долно Количане. Има близки и сред загиналите.

Искат да приберат телата на близките си. И това да стане възможно най-скоро. Преди да бъдат транспортирани обаче, те трябва да се идентифицират официално. В Скопие вече вземат проби от роднините, те ще бъдат изпратени до България. Синът на Асиф също е дал генетичен материал.

"Апелираме до македонските и българските власти, ако може този труден процес да приключи, тъгата е неизбежна. Колкото чекаме повече, толкова е по-болно", казва Алиа.

За да им съдейства, в болницата дойде и македонският външен министър.

Вчера в България са пристигнали македонски лекари по съдебна медицина и очакват разрешение да се включат в обработването на ДНК пробите от загиналите.

Шестима от оцелелите пътници са настанени в клиниката по изгаряния, един е в травматологията. Всички са в стабилно състояние.

"Стресът е голям. Един пациентите е в тежък психически шок. Работят психолози с тях успоредно с всички останали специалисти", казва проф. д-р Мая Аргирова, началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛСМ "Пирогов".

Възможно е в петък част от пострадалите да бъдат изписани.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пренасял ли е автобусът от АМ "Струма" туби с бензин?
Пренасял ли е автобусът от АМ "Струма" туби с бензин?
Спартак (Москва) записа дубъл над Наполи и оглави група "C" в Лига Европа
Спартак (Москва) записа дубъл над Наполи и оглави група "C" в Лига Европа