НОВИНИ

Костадин Костадинов: "Възраждане" има амбицията да управлява

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 24.11.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Слушай новината

Позицията на ПП "Възраждане" в 47-ия парламент ще е конструктивна. Ще работим за българските национални интереси и за изпълнението на целите, които сме заявили в нашата програма и които защитавахме по време на предизборната програма и заради които ние сме в Народното събрание, това заяви в "Още от деня" председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му първото нещо, за което "Възраждане" ще настоява, е за пълно възстановяване на нормалния живот - отмяна на ограниченията, премахване на дискриминационния зелен сертификат, връщане на всички деца в училище и премахване на всички санкции, които сполетяха неправомерно българските предприемачи.

Костадин Костадинов е категоричен, че от "Възраждане" ще мотивират и организират народното недоволство в случай, че в страната ни не се премахнат всякакви ограничения.

"Моите деца в момента не ходят на училище заради приумици и прищявки на хора, които се разпореждат като богове с нашата съдба. Ние не сме крепостни селяни, не сме роби, не сме зависими от своите господари. Ние сме свободни хора", изтъкна той.

Костадинов подчерта, че в момента "Възраждане" има 13 депутати в парламента и никога повече властта няма да има комфорта да управлява, налагайки правила, които отнемат свободата ни. "Възраждане" има амбицията да управлява. Крайно време е България да бъде управлявана единствено и само от своите граждани, а не от чужди посолства, изтъкна той.

Попитан дали би подкрепил някоя от секторните политики, обсъждани в момента от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", той каза, че е съгласен с отпадането на търговския статут на болниците. Друг приоритет за "Възраждане" е демографската политика, тъй като България се стопява с изключително бързи темпове. "Като народ ние сме заплашени от заличаване", каза той.

Костадинов заяви, че до края на декември "Възраждане" ще представи програмата си за демографска регенерация в НС и ще я обсъди с представители на политическите партии в парламента, представители на БАН, БПЦ и на другите вероизповедания в страната. По думите му проблемът е и ценностен, защото хората с най-малко пари имат най-много деца.

Според него направените по време на разговорите между партиите заявки за политики не съвпадат с интересите на "Възраждане". По тази причина едва ли партията би подкрепила едно бъдещо коалиционно правителство.

Костадинов коментира и трагедиите с автобуса с македонски граждани на АМ "Струма" и пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк, като каза, че "ние сме един народ. Ние сме обречени да сме заедно. Точно в този случай трагедията ни обединява."

По думите му това е повод водещите политици, които ще преговарят от страна на РСМ и на България, да се замислят за това какво и как може да ни свързва и обединява, а не какво да ни разединява. България има добре балансирана позиция и тя не бива да бъде изоставяна. Той постави въпроса какво ни носи членството в ЕС, след като в момента нашите партньори ни притискат и ни поставят ултиматуми да отстъпим от позицията си. Смята, че трябва да предоговорим условията си за членство.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Швеция подаде оставка часове след като беше избрана
Премиерът на Швеция подаде оставка часове след като беше избрана
Бербатов постави слаба оценка на БФС и обяви: Март месец пак ще има изборен конгрес
Бербатов постави слаба оценка на БФС и обяви: Март месец пак ще има изборен конгрес