НОВИНИ

Здравеопазването - основна тема на втория ден преговори за кабинет

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:17, 24.11.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават преговорите за коалиционно споразумение на Продължаваме промяната с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Експертите на партиите обсъждаха предложения за реформи в здравеопазването, образованието, земеделието и електронното правителство.

Преговарящите се скараха за мерките за овладяване на ковид епидемията, но се обединиха около идеята, че е необходима промяна в начина на финансиране на здравната система.

В краткосрочен план приоритети за четирите партии е овладяването на епидемията от коронавирус.

Георги Михайлов от БСП В коментира, че ако правим нови ковид болници в края на пандемията, те ще фалират.

"Не може в енергетиката да има един, студен резерв му казват, за който държавата плаща милиони, без да се използва. А ние да нямаме готовност за овладяване на такива ситуации, било то и пандемични", заяви Ивайло Христов от ИТН.

БСП се противопоставиха и на идеята на "Има такъв народ" да има масово тестване за Т-клетъчен имунитет.

"Това ми звучи малко като вече отиваме на ниво НАСА, отиваме на нива, които не са за тази работа", каза Георги Михайлов от БСП.

"Това е основният момент - как ние да убедим едни хора, че трябва да се ваксинират, а други, че по-скоро е въпрос на избор дали да го направят или не", допълни Андрей Чорбанов от ИТН.

И от четирите партии бяха единодушни,че ваксинацията срещу коронавирус ще остане доброволна.Решиха обаче, че е необходима информационна кампания.

"Има толкова антиваксърски настроения, когато има обърквания, страх и други проблеми, които пречат да се реализира една мащабна кампания, която е необходима от гледна точка на общественото здраве", каза Александър Симидчиев от ДБ.

В дългосрочен план експертите предлагат актуализиране на Националната здравна карта, създаване на електронно здравно досие. Заговориха за отмяна на клиничните пътеки и заявиха, че ще работят държавните и общинските болници да не бъдат търговски дружества.

"От пенсии не може да се краде, но от здраве може. И начинът това да се случва са търговските дружества", бе категоричен Георги Михайлов от БСП.

"Парите изтичат, независимо дали е търговско дружество или държавна структура. Парите изтичат, защото няма адекватен контрол. Не казвам, че сме против смяната на статута. Казвам, че това не решение на проблема с изтичането на пари", коментинра съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Аз ви предложих 3 варианта, 3 степени за контрол; Нашите предположения са, че може към 80% от сегашните изтичания да ги стопираме", каза Ивайло Христов от ИТН.

"Въпросът е дали това налага да бъдат пререгистрирани в друга форма или това налага те да бъдат пререгистрирани в друга форма или може да стане просто с изграждане на такива структури за контрол", коментира Александър Симидчиев от ДБ.

Четирите партии набелязаха мерки за справяне с недостига на кадри и ниските заплати в здравната система. Разбраха се спешната помощ да бъде модернизирана и да се търсят възможности здравната каса да плаща частично медикаментите за лечение на деца до 14 години.

Финансистите на четирите партии ще обсъждат идеите за демонополизация на здравната каса и плащане на здравни осигуровки според заплатата.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Милена Кирова

ВСИЧКО ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците се връщат в клас без тестване, но при 50% сертификати в паралелка
Учениците се връщат в клас без тестване, но при 50% сертификати в паралелка
Автобусът от "Струма" нямал разрешение за международни превози на пътници
Автобусът от "Струма" нямал разрешение за международни превози на пътници