НОВИНИ

Венци в памет на загиналите в пожара в Рояк

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 24.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Късо съединение в електрическата инсталация е най-вероятната причина за пожара в Дома за стари хора в село Рояк.

Това е становището на специалистите след направения оглед там. Назначени са няколко пожаротехнически експертизи, на базата на които ще бъде потвърдена или отхвърлена тази версия. Огнената стихия, разразила се в дома, отне живота на девет души.

Оцелелите още се възстановят от шока и едва ли ще забравят преживяното.

От Варненската окръжна прокуратура потвърдиха, че пожарът е тръгнал от електрическата инсталация. Засега отпада версията за аварирал бойлер. Управителката на социалното заведение Милена Мазурек заяви, че периодично са правени проверки дали всичко в дома е в изправност.

"Аз не за първи път казвам, че ние сме новите управители и собственици от 2 - 3 месеца, като през това време сме се старали, това може да бъде потвърдено, всичко да е наред", каза Милена Мазурек.

В дома са настанени и хора с деменция, които често не могат да отговарят за действията си. Това породи съмнения дали е имало достатъчно персонал, който да се грижи за хората.

"Това са хора, които са с достатъчно богат опит. Така че, това което могат да кажа е, че са направили всичко възможно и са достатъчно квалифицирани, за да се грижат за такъв тип хора", каза Мазурек.

Оцелелите от пожара в момента са настанени в хотел към Общинския спортен комплекс в село Аспарухово, и се чувстват добре. Тъй като бяха евакуирани без личните им вещи, хората имаха нужда от топли дрехи. Жители на Дългопол и Рояк веднага се отзоваха на призива в социалните мрежи.

Община Дългопол организира кампания за събиране на средства за ремонт на Дома за възрастни хора в село Рояк.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджърс категорично отхвърли слуховете за Манчестър Юнайтед
Роджърс категорично отхвърли слуховете за Манчестър Юнайтед
Учениците се връщат в клас без тестване, но при 50% сертификати в паралелка
Учениците се връщат в клас без тестване, но при 50% сертификати в паралелка