НОВИНИ

Георги Ганев, ДБ: Не може без компромиси в преговорите за кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 24.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

По всички теми, по които се водят преговорите за съставяне на правителство, е постигнато сериозно ниво на съгласие. Но не може без компромиси. Това заяви в "Още от деня" Георги Ганев, депутат от "Демократична България".

"Начинът, по който аз чета заповедта от страна на суверена, издадена на 14 ноември, е правете компромиси", обясни той.

Към пролетта, след края на първото тримесечие, цените на енергоизточниците ще тръгнат надолу, прогнозира

"Временните мерки, които се търсят, са в две посоки – едната е за нетърговските потребители, при които пазарът е регулиран, от държавата зависи какви ще са ценовите условия. С оглед приоритетите на коалицията ще се търси възможност тези хора, които не са на свободен пазар в електроенергията, да не виждат по-нататъшни увеличения на цената. Що се отнася до тези потребители, които са на свободен пазар, се търси начин държавата временно да компенсира огромния удар върху тях. И от другата страна – свръхпечалбите, които реализираха продавачите, да се компенсират, но по начин, който не нарушава изискванията на ЕС за държавна помощ", каза Ганев.

Той допълни, че спешните мерки, които се обсъждат, са свързани с ефекта на пандемията върху икономиката.

"Поради епидемичната обстановка държавата наложи определени ограничения върху бизнеси, което се отрази и на цялата икономика. Спешните мерки са в няколко посоки – първо, да се върви към сваляне на ограничения върху стопанската дейност. Да не се налагат повече ограничения върху бизнеси. Но това да става въз основа на достатъчна защита на населението от вируса, което се постига по два начина – ваксинация и придобиване на имунитет по естествен път. Друга спешна мярка, при добра преценка на нуждите и сроковете, за които това да стане, държавата да поема определена част от осигуровките на заетите. Третото е продължаване на мерките 60 на 40 и 80 на 20, но с корекции – прицелване към запазване на работни места, а не към компенсации на загуби на бизнес", поясни Ганев.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов постави слаба оценка на БФС и обяви: Март месец пак ще има изборен конгрес
Бербатов постави слаба оценка на БФС и обяви: Март месец пак ще има изборен конгрес
Стойчо Младенов засипа с похвали Бодьо/Глимт
Стойчо Младенов засипа с похвали Бодьо/Глимт