НОВИНИ

Почина ветеранът в германската политика Волфганг Шойбле

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:39, 27.12.2023
Чете се за: 01:40 мин.
Европа
Волфганг Шойбле
Снимка: БТА
Слушай новината

Волфганг Шойбле - един от най-изтъкнатите и влиятелни политици в Германия, почина на 81-годишна възраст. Роденият през 1942 г. ветеран в германската политика е човекът с най-дълъг стаж в Бундестага - повече от половин век.

Юрист по образование, Шойбле рано се посвещава на политиката. През 1965 г. става член на Християндемократическия съюз (ХДС). През 1972 г. за първи път печели мандат в парламента и е депутат без прекъсване до смъртта си - само преди седмица той се появи на пленарно заседание.

През 1990 г. срещу него е извършено покушение, което го приковава на инвалидна количка. Сам признава, че след този случай животът му коренно се е променил, но в интервю, не без доза ирония, казва, че така той е станал най-дългогодишният депутат в инвалидна количка.

Шойбле посвети голяма част от кариерата си на обединението на Германия. Той е председател на Бундестага от 2017 до 2021 г., вътрешен министър от 1989 до 1991 г. Шойбле пое поста министър на финансите на Германия през 2009 г. по време на икономическата криза в еврозоната и се превърна в една от най-влиятелните фигури в правителството на бившия канцлер Ангела Меркел.

Волфганг Шойбле е починал снощи, заобиколен от съпругата си Ингеборг и четирите си деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челна катастрофа на пътя между Плевен и Бяла
Челна катастрофа на пътя между Плевен и Бяла
Мих Шумахер: Мисля, че сега с татко щяхме да се разбираме по различен начин и да си говорим много повече
Мих Шумахер: Мисля, че сега с татко щяхме да се разбираме по различен начин и да си говорим много повече