НОВИНИ

Похитителят от Черна гора заплашва да взриви банката заради родителите си

похитителят черна гора заплашва взриви банката заради родителите
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:20, 28.12.2021
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Мъжът, заплашил да взриви клона на банка в черногорския град Бар, е извършил престъплението заради своите родители, съобщава черногорският "Виести".

Един Бегзич облепи входа с листовки с искане за връщане на парите на служителите на фирма "Приморка". В противен случай, казва той, ще взриви самоделно взривно устройство.

Той е записал видеоклип, на който се вижда взривното устройство. На видеото Бегзич държи детонатор и демонстрира какво ще направи. Той публикува условията си, снимка на бутилките с коктейл "Молотов" и бомбата в YouТube.

Полицията евакуира сградата и блокира улицата.

"След като това видео е публикувано, значи съм успял да окупирам клона на банката на крадците NLB, защото с помощта на държавата е откраднала парите на честни хора и служители на предприятието "Приморка" от Бар още през 2010 г.", твърди похитителят в публикацията.

Бегзич казва още, че освен експлозивите, има и пистолет, бронежилетка и противогаз.
Във видеото той се обръща към премиера Здравко Кривокапич, вицепремиера Дритан Абазович и председателя на парламента Алекса Бечич, като моли директорите на НЛБ Банк да изплатят на бившите работници парите с дължимите им лихви.

"Баща ми и майка ми са сред работниците. Готов съм да се боря за тях и да дам живота си за тях", казва Бегзич. „Ще държа банката под контрол, докато тя изплати на работниците парите, които е откраднала, с дължимата лихва за цялото време, което са чакали. Имам сълзотворен газ и димна маска, бронежилетка, зареден пистолет, коктейли "Молотов" и две самоделни взривни устройства. Има торби с пирони на импровизираните устройства в случай на взрив", каза той във видеото и демонстрира как работи устройството.

Бегзич се обръща към вицепремиера Дритан Абазович с думите, че ако някой изпрати частна охрана, армия или полиция да "атакуват работниците", те ще бъдат отговорни за "настъпилия хаос".

Фирма "Приморка" някога беше един от лидерите в развитието на община Бар. В годините на прехода работниците губят работата си с неизплатени заплати и социални помощи. На 1 юли 2010 г. правителството на Черна гора издаде гаранции за заем от 4 милиона евро от 14,4 милиона евро за компанията "Мелгония Приморка". Цялото имущество на дружеството беше заложено за кредита.

Вътрешният министър Сергей Секулович каза, че ситуацията в Бар, където тази сутрин беше евакуирана част от ул. "Маршал Тито" заради заплахата, е сложна, изискванията са ясни и компетентни лица водят преговори с него. Той подчерта, че тъй като събитията са в ход, не може да говори по-подробно.

„Не искам да влияя на разрешението на ситуацията... Това, което имахме възможността да чуем, е, че това е икономическа мотивация“, каза министърът на пресконференция и добави, че се надява ситуацията да бъде разрешена по най-добрият възможен начин.

Журналист от ТВ "Виести" от местопроизшествието каза, че са правени няколко опита за преговори с мъжа да се откаже от намерението си, но засега безуспешно и на мястото се очакват членове на семейството му.

Говорителят на главната прокуратура в Бар Радован Джуришич каза пред репортери, че тази сутрин мъжът е забранил на служителите на банката да влизат в клона, заявявайки, че е въоръжен с експлозиви.

"Неговите искания се свеждат основно до изплащане на парични задължения към служителите на "Приморка" от банката", каза Джуришич. "Тъй като лицето не е насилствено и не заплашва никого освен себе си, се надяваме, че преговорите ще дадат резултати", допълва той.

Според направената проверка не става дума за лице, склонно към престъпна дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина по-малкият брат на Марадона
Почина по-малкият брат на Марадона
Забавление по испански: Фестивал на "брашнените хора" във Валенсия (Снимки)
Забавление по испански: Фестивал на "брашнените хора" във Валенсия (Снимки)