Поискаха от Фандъкова улица в София да носи името "Протестна“

от БНТ
10:48, 04.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Протестните блокади в столицата продължават. Ключови места и днес остават затворени от демонстрантите, които настояват за оставките на правителството и на главния прокурор. Тази сутрин група протестиращи внесе в общината и предложение участъкът от Орлов мост до кръстовището при Ректората на Софийския университет да се преименува на улица "Протестна".

Протестиращите искат целия бул. "Цар Освободител" - пространството от президентството до Орлов мост да бъде преименувано на ул. "Протестна", като друго тяхно искане е площадът пред Софийския университет да бъде преименуван на "Майка България" заради майките от "Системата ни убива".

Белият бус вече трети ден е тук, а майките казват, че няма да мръднат от това кръстовище, докато полицията не им разреши заедно с буса си да отидат към Орлов мост и да се присъединят към другия палатков лагер. Засега няма индикации това да се случи, но ситуацията остава спокойна.

С чай, кафе и кекс започва денят в палатковия лагер на Орлов мост. Протестиращите тук наричат зоната Орловия град.

"Вече има правила. Кои са гости, кои са постоянни жители, как да се случват нещата, как да се поддържа хигиената. Тук не е купон, тук не е скара, бира. Тук има идея и кауза, която се отстоява", категорична бе Даниела Давидкова.

"Не съм виждала скоро младото поколение да има тази енергия, тази убеденост и тази яснота точно какво иска. Странно, но факт, получи се", каза Анжела Адамова.

Да дочакат оставките на кабинета и главния прокурор се заричат и майките от "Системата ни убива", които от събота вечерта блокираха кръстовището при Софийския университет.

"Ние сме недоволни и няма да спрем да сме недоволни. Това са години битки, години унижения, гавра. А нашите деца са осъдени на геноцид, ако нас ни няма, те са мъртви", заяви Нели Димитрова.

Протестиращите са готови да блокират още кръстовища.

"Искаме да живеем в нормална държава, без мафиоти, искаме върховенство на правото, което е най-важното, за да се почувстваме, че живеем в демокрация", каза Валентин Митев.

Трите палаткови лагера днес се обединиха около една идея - пространството между площад Атанас Буров и Орлов мост да бъде преименувано в улица "Протестна", а площадът пред Ректората да се нарича "Майка България".

"Да видим дали в СОС и г-жа Фандъкова ще проявят здрав разум и дали въобще ще го внесат. Дали ще имат смелостта да го внесат".

Твърдят, че това тяхно искане е по-скоро символично и целта му е да напомни на столичните власти, че кръстовищата ще останат блокирани, докато исканията на протеста не се изпълнят.

Исканията на протестиращите остават. Остават и техните палаткови лагери, и пътуващите в София трябва да знаят, че въпреки работещите светофари остават блокирани кръстовището на Орлов мост, пред Ректората и пред Министерския съвет.

Автори: Татяна Йорданова и Паулина Найденова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СДВР: Няма сериозни нарушения на обществения ред след поредния протест в София
СДВР: Няма сериозни нарушения на обществения ред след поредния протест в София
КЗП установи 5 нарушения при над 200 проверки по Черноморието
КЗП установи 5 нарушения при над 200 проверки по Черноморието