НОВИНИ

Има недостиг на персонал в засегнатия от коронавирус дом за възрастни "Свети Георги" във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 04.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

След София - Варна се нарежда сред градовете с най-много установени случаи през денонощието. 42-ма души са последните заразени с COVID-19. Сред тях няма нови случаи от дома за възрастни хора "Свети Георги". Там обаче се търси персонал, защото половината от работещите са напуснали, а останалите са болни.

В дома "Св. Георги" са настанени 262 души. Много малка част от тях са се върнали в домовете на своите близки. Тъй като служителите на РЗИ не успяват да осъществят контакт между настанените в дома и техните роднини, ще се търси съдействието на доброволци от БЧК в града. От хуманитарната организация заявиха за БНТ, че се уточняват начините, по които ще помагат в създалата се ситуация и ще стане ясно в късния следобед как точно ще става тяхното участие.
Шестима от дома "Свети Георги" са настанени в болница, останалите се лекуват на място, на отделен етаж. Там вече са предоставени необходимите медикаменти, има и мобилен рентгенов апарат.

"Така че всичко се прави необходимо тези хора да се вдигнат на крака, ако са със симптоматика, но за момента още веднъж уверявам всички, че тези, които са без положителна проба, са в отлично състояние", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

На заседанието на Областния оперативен щаб е взето решение в помощ на персонала да се включат и болниците в града.

"Прие решение медицинското обслужване на домуващите в дома да се осъществява от медицинските лица към лечебните заведения", обясни Светлана Енева - гл. инспектор в РЗИ-Варна.

Много от домовете за възрастни хора във Варненска област са предимно частни, което създава допълнителни пречки за осъществяване на контрол по време на епидемиологичната обстановка.

"Регистрират се по друг ред, въпреки че с представител на социалното министерство говорихме, има лицензионен режим при тях. В момента е създадена работна група между всички държавни институции, под моя контрол естествено, като представител на държавата", каза още Пасев.

В момента се проверяват всички домове във Варненска област спазват ли се предписанията и мерките за справяне COVID.

Припомняме, че в общинския дом "Гергана" има една починала жена от COVID. Здравните инспектори са взели над 90 проби от хората там, очаква се късно днес да излязат резултатите от тестовете.

Автор: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Воденичаров: При липса на ваксина трябва да спазваме дистанция, да носим маски и да следим личната си хигиена
Проф. Воденичаров: При липса на ваксина трябва да спазваме дистанция, да носим маски и да следим личната си хигиена
Доброволци от БЧК-Русе ще помагат в дома за възрастни хора "Възраждане"
Доброволци от БЧК-Русе ще помагат в дома за възрастни хора "Възраждане"