НОВИНИ

Как ще тестват учениците за COVID-19 (СНИМКИ/ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 04.11.2021
66916
Чете се за: 02:42 мин.
Образование
Слушай новината

От Министерството на образованието и науката организираха демонстрация на тестването на ученици за COVID-19. Целта е децата от 1-ви до 4-ти клас да се върнат в класните стаи от 10 ноември.

В понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят по 30 минути за тестване на учениците. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището, реши вчера Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование.

Представиха двата вида тестове срещу ковид за учениците

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Вчера се проведе извънредно заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование. Всички социални партньори се обединиха около следните решения:

  • Осигурените от Министерството на здравеопазването тестове ще се прилагат в училищна среда за всички ученици от 1-ви до 4-ти клас в общините със заболяемост над 500 на 100 000 души.
  • В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност - имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.
  • За осигуряване на безопасна среда в училище педагогическите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“ ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове.
  • В понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят по 30 минути за тестване на учениците от 1-ви до 4-ти клас. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището.

  • Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от 1-ви до 4-ти клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца.
  • За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.
  • Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнителни средства от бюджета за 2021 г. за двата месеца до края на годината. Размерът на това възнаграждение ще бъде определен в анекс към Колективния трудов договор.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистиха ли незаконното сметище край приюта на отец Иван в Нови хан?
Разчистиха ли незаконното сметище край приюта на отец Иван в Нови хан?
Репортерът на БНТ Иван Янев отново стана доброволец в ковид отделение
Репортерът на БНТ Иван Янев отново стана доброволец в ковид отделение