НОВИНИ

Представиха двата вида тестове срещу ковид за учениците

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 04.11.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е ясно кога учениците от първи до четвърти клас ще имат възможност да се върнат в класните стаи. Най-ранната възможна дата е 10 ноември. Изчакват се всички количества от платените от държавата тестове за децата да бъдат доставени.

В клас ще се върнат само учениците, чиито родители се съгласят децата им да бъдат тествани, както и тези деца, които имат документ за ваксинация или преболедуване. Ако в една паралелка повече от половината родители не дадат своето съгласие - учениците продължават както досега - онлайн.

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС В СНИМКИ

Поредният първи учебен ден още няма дата. Тестовете обаче са ясни - два вида. И двата използват слюнката на детето. При първия - в пликче, при втория - във фунийка.

Минути по-късно резултатът е готов. Здравното министерство ще предостави тестовете, но всяко училище трябва да реши кой ще ги прилага. В 18-о училище в София ще разчитат на всички свои служители.

"Целият училищен екип, класните ръководители в случая на 1-ви до 4-ти клас, заедно с медицинските лица в училището, ако се наложи - и с помощ от нас", заяви зам.-директорът на 18-о СУ "Уилям Гладстон" Ралица Кирилова.

Дали обаче до тестване изобщо ще се стигне - зависи от родителите на всяко дете.

"Ако това е цената детето ми да се върне в училище - да, съгласна съм. Аз самата ще се чувствам по-спокойна при условие, че знам, че детето ми учи в сигурна среда", заяви една от майките.

Мненията по въпроса са на двата полюса. Ако повече от половината родители в един клас не желаят децата им да бъдат тествани, присъствената форма отпада. Ако повече от половината одобряват тестовете - учителят ще трябва да преподава на две групи - присъствено и онлайн.

Отпадъците от тестовете трябва да бъдат изхвърлени в специален за целта контейнер, който след това ще бъде извозен от Министерството на околната среда и водите. А за учениците, които все пак ще останат вкъщи, всяко училище трябва да осигури синхронно или асинхронно обучение според възможностите си, така че всички ученици да участват в образователния процес.

Така всеки ученик ще присъства в час. И в София, и във Видин са готови за този сценарий.

"Той ще може да наблюдава урока, докато учителят ще преподава съответно на останалите ученици в класната стая. Технически това всъщност е по-голямото затруднение", обясни Росица Илиева-Димитрова, директор на СУ "Петко Р. Славейков" във Видин.

Друга трудност отбелязва директора на 119-о училище в София. Според него математиката при смятането на тестовете не излиза.

"Обществената поръчка е за 400 000 теста. В момента в страната ни има 230 000 ученици в начален етап. Ние нямаме сигурност за продължителността на този процес", заяви Диян Стаматов.

Според сметката на директора процесът може да приключи още на втората седмица, заради липса на достатъчно тестове.

По темата работиха: Карина Караньотова, Татяна Йорданова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асоциацията на работодателите също настоява за преизчисляване на цената на природния газ
Асоциацията на работодателите също настоява за преизчисляване на цената на природния газ
ВКС и ВАС избраха Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд
ВКС и ВАС избраха Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд