НОВИНИ

Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите

хеликоптери започнаха гасят горящите складове елин пелин видео
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Показателите за качеството на въздуха в село Гара Елин Пелин, където се запалиха складове с фойерверки, не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите на сайта си.

На всеки кръгъл час в министерството се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар.

Независимо, че в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици, вече има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 26 юли. Тя е 39 микрограма/куб.м, което не превишава регламентираната норма от 50 микрограма/куб.м. Още вчера в късния следобед часовите стойности бяха нормализирани средно до 12 мг/куб.м.

И към настоящия момент данните от мобилната лаборатория потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада – най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Тя ще продължи да следи качеството на въздуха в района и при необходимост да предоставя информация за актуалното състояние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия срази Япония в мач с българска следа
Германия срази Япония в мач с българска следа
Матео Беретини спечели титлата на турнира в Кицбюел
Матео Беретини спечели титлата на турнира в Кицбюел