НОВИНИ

Полът не се променя, реши Унгария. ЛГБГ общностите – протестират

полът променя унгария прокара закон лгбт общностите ndash протестират
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:40, 19.05.2020
5525
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Унгарският парламент прие закон, който не позволява на гражданите да променят законно своя пол, като се противопоставя на протестите в страната и в чужбина, а и ва предупрежденията, че транссексуалните граждани ще бъдат изправени пред по-голяма дискриминация.

Текстът гласи, че полът ще бъде определен като "биологичен пол въз основа на първични полови характеристики и хромозоми".

Законът прави невъзможно да се промени пола на човек, записан при раждането, и следователно също така предотвратява промяната на законно признатия пол.

Унгарската организация за правата на ЛГБТ "Хаттер" нарече този ход "тъжен и възмутителен" и заяви, че игнорира "практическите проблеми и опасенията за правата на човека, повдигнати от десетки организации на гражданското общество и международни органи".

Критиците се опасяват, че правителството на премиера Виктор Орбан прокарва части от своята противоречива социално консервативна програма, докато вниманието се разсейва от коронавирусната криза.

"Няма да се откажем от борбата: молим президента на републиката да изпрати закона за преразглеждане в Конституционния съд", настояха от "Хаттер" в изявление, изпратено до АФП, като добавиха, че ще проучат възможните правни предизвикателства пред закона, както в Унгария, така и в чужбина.

Правозащитниците твърдят, че новият закон ще изложи транссексуалните унгарци на по-голяма дискриминация при заетостта, жилищата, достъпа до стоки и услуги и официалните процедури.

По-рано този месец парламентът, доминиран от партията на Орбан - "Фидес", отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция.

Правителството се противопоставя частично на Истанбулската конвенция с мотива, че насърчава "разрушителните идеологии на пола".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маските за еднократна употреба са новият рисков отпадък
Маските за еднократна употреба са новият рисков отпадък
Военен хеликоптер се разби край Москва, екипажът е загинал
Военен хеликоптер се разби край Москва, екипажът е загинал