НОВИНИ

Полицаите и надзирателите остават в протестна готовност

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:19, 13.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикатите в МВР запазват протестната си готовност и започват ежеседмични срещи с представителите на управляващата коалиция. Националните протести ще се възобновят в края на месец май, ако няма гаранции, че заплатите им ще бъдат увеличени с 25% от началото на юли с актуализацията на бюджета.

Те са получили обещание, че ще бъдат включени в работните групи, които правят анализ на състоянието и дейността в МВР, на базата на който анализ трябва да се извърши реформата във вътрешното министерство. Това се е случило в рамките на вчерашния ден, на среща с вицепремиера Асен Василев.

"Имахме една среща с министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев и двете организации оценяват тази среща като доста сериозна макар, че е рано да очакваме пряк резултат от нея. От наша гледна точка може да бъде квалифицирана като заявка за ново начало. Има някакъв шанс да сближим позициите си с министър Василев по въпроса за една схема, широкопрокламирана от него, както ние я наричаме пари срещу реформи", заяви Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служители в МВР.

"Първите сто дни от управлението на държавата на практика показаха, че анонсираните намерения за ефективна, истинска и целесъобразна реформа в сектора за сигурност, която следва да е обвързана с политика на доходите към момента, остава нереализирана. Напомняме на институционалните представители, че са длъжници на българското общество и на служителите, заети в системата за сигурност. Ако трябва да поставим оценка, индивидуална и колективна, то обективната оценка е нула. Като заинтересована страна Министерството на правосъдието - напомняме на министъра, че към настоящия момент все още не е представил на ССЗБ функционалния анализ на двете специализирани дирекции - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", допълни Радослав Мартинчев, заместник-председател на УС на Синдиката на служителите в затворите.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив подписа договор с италиански спортен концерн
Ботев Пловдив подписа договор с италиански спортен концерн
Работници от пътностроителна фирма затвориха Ришкия проход
Работници от пътностроителна фирма затвориха Ришкия проход