НОВИНИ

Реакции от посещението на австрийския канцлер в Русия - коментар на Велина Чакърова

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 13.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

В момента мненията в Австрия са раздвоени по повод посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер в Русия. От една страна анализаторите подкрепят тази визита поради необходимостта да се поддържат дипломатически канали с Москва. Но от друга страна голяма част от анализаторите и от обществото са на мнение, че тази визита няма да доведе до никакви резултати и че по този начин се вреди на изолацията на руския президент. Защото страна членка на Европейския съюз си позволява да води двустранни отношения с държава, която в момента се намира във война с Украйна. Това каза Велина Чакърова, директор на Австрийския институт за европейската политика и политиката на сигурността в "Денят започва".

По думите ѝ няма яснота за причините на тази визита. Срещата се е състояла на затворени врати около 90 минути.

"Разговорът очевидно е съдържал теми като доставките на газ и нефт, специално за Австрия. Това е моята лична оценка, такава информация не изтече в обществото. Най-вероятно Австрия се опитва да гарантира тези доставки поне в краткосрочен период, тъй като австрийската индустрия и население ще бъдат пряко засегнати, ако тези доставки бъдат спрени. Но също така се използва и аргументът, че Австрия като неутрална страна се опитва да играе ролята на посредник за хуманитарната ситуация в Украйна", коментира Велина Чакърова.

Според нея посещението на канцлера Карл Нехамер в Москва не е довело до никакви дивиденти за Австрия. "По-скоро би нанесло щети, отколкото ползи за международния и европейския имидж на страната. Тъй като Австрия се води проруски настроена държава и с подобна визита в момент, в който всички членки на ЕС имат общ подход спрямо Русия, това със сигурност не играе добра роля за новия канцлер на Австрия", добави Велина Чакърова.

По повод военния неутралитет, който поддържа Австрия и за това, че не изпраща оръжие на Украйна, но осигурява хуманитарна помощ, тя коментира:

"Австралийското правителство със сигурност ще трябва да се сблъска с въпроса - какво ще бъде бъдещето на този неутрален статус. При положение, че като членка на Европейския съюз Австрия има определени ангажименти по отношение на общата политика на сигурност и отбрана в рамките на ЕС".

Велина Чакърова не очаква, че ще има доставки на оръжия спрямо Украйна и не смята, че ще има международни военни бази на австрийска територия, както и дебат по отношение на присъединяването към НАТО.

Вижте цялото интервю на Велина Чакърова във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи ЦСКА - Левски
Георги Кабаков ще ръководи ЦСКА - Левски
Женският национален отбор по футбол допусна поражение от Португалия
Женският национален отбор по футбол допусна поражение от Португалия