НОВИНИ

Втори ден от посещението на Радев в Португалия - разговор с премиера Антонио Коща

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:33, 13.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

По повод доклада на държавния департамент на САЩ президентът Румен Радев смята, че ограничаването на корупцията у нас ще отнеме много време и усилия. Той направи този коментар след среща с португалския премиер Антонио Коща. Във втория ден от официалното си посещение в Португалия държавният глава се срещна също и с представители на българската общност там.

Вижте повече в прякото включване

Президентът Румен Радев коментира доклада на държавншя департамент на САЩ, който отново констатира високи нива на корупция и нарушавани на човешките права у нас . Данните се отнасят за миналата година.

"На всички ни е ясно, че ще отнеме много време и усилия, докато се справим с отхвърления от българските избиратели порочен управленски модел. Това няма да стане нито за един ден, нито за един месец, но изисква непрекъснати ежедневни усилия", каза той.

Годишният доклад на САЩ за България констатира нарушения на човешки права, корупция и безнаказаност

Президентът заяви, че по отношение на РСМ страната ни трябва да следва утвърдената вече позиция.

"Изключително важно е България да се придържа към своята външна политика по отношение на Северна Македония, към Националната рамкова позиция, към Декларацията на парламента, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност. Там нещата са регламентирани много ясно", каза Радев.

В Лисабон президентът се срещна с премира и председателя на парламента на Португалия. Обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономшческите отношения между България и Португалия. След срещата с премиера Антонио Коща президинтът Румен Радев подчерта, че отношенията между Португалия и България са отличини. Смята, че страните ни може да си сътрудничат в усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Посочи, че португалците вече са създали около 60 консорциума- обединяващи водещи учени, университети, бизнес

"Залагат много на зелен водород, понеже имат големи инсталации за възобновяеми енергоизточници, имат вода и са решили по точи начин нещата. Но паралелно с производството на зелен водород, правят в момента проучвания и строят фирми, които да произвеждат двигатели за автобуси, за камиони, в последствие и за коли, които да работят на водород", каза Румен Радев.

Президентът посети също Европейската агенция за морска безопасност, както и военната академия в Лисабон

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на пътни строители заради спрени ремонти (Снимки)
Протест на пътни строители заради спрени ремонти (Снимки)
Министър Денков: За тройка на матурите трябва да се познава поне една трета от материала
Министър Денков: За тройка на матурите трябва да се познава поне една трета от материала