НОВИНИ

Радев от Португалия: НАТО не трябва да се намесва в Украйна, защото това крие риск от трета световна война

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 12.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

НАТО не трябва да се намесва в конфликта в Украйна, защото това крие риск от трета световна война. Това обяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Португалия.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Важно е две държави, които са братски в Европа и са заедно в НАТО и ООН, да искат да препотвърдят своите позиции. От края на Източна Европа и от края на Западна Европа, въпреки географската дистанция - ние сме заедно. Това каза Марселу Ребелу де Соуза след срещата с президента Румен Радев в Порто.

Президентите на двете страни призоваха за независимо разследване, което да установи използвано ли е химическо оръжие в Украйна. Радев и Соуза отбелязаха изключително добрите отношения между България и Португалия.

"Разговаряхме повече за международни проблеми, отколкото за двустранни отношения. Защото двустранните отношения се усилват в културен, политически, дипломатически план и по отношение на безопасността", каза Ребелу де Соуза.

"Тревожим се за безопасността в Европа и света, тревожим се за ситуацията в Украйна, политическото, дипломатическо положение. Тревожи ни хуманитарната и социалната ситуация в Украйна, което се отразява в толкова много европейски държави. Търсенето на пътища към мира е приоритет", допълни де Соуза.

Той поздрави президента Радев за приемането на Плана за възстановяване и устойчивост. Заяви, че двамата са разгледали европейски проблеми.

"Португалия потвърждава своята позиция по отношение на Западните Балкани, а именно тази - да не се забравят Западните Балкани. Португалия вижда и оценява усилията на България по отношение на присъединяването на Република Северна Македония. Не сме против присъединяването на РСМ, а трябва да се търсят пътища към диалог, разбирателство между двете държави, да се търси решение на тези проблеми", каза португалският президент.

"Историята на отношенията между България и Португалия е пример за взаимно разбирателство и сътрудничество. Свързва ни искрено приятелство, базирано на общи ценности и общи разбирания за бъдещето на Европа, за желанието да живеем в мир и разбирателство", заяви от своя страна президентът Румен Радев.

Той посочи, че ценим постигнатото в двустранните връзки с Португалия. Каза, че в момент на изпитание е от огромно значение тъкмо двете най-отдалечени географски страни да покажат, че могат да работят заедно, да препотвърдят визията си и целите за общ ЕС. Щом от двете страни на ЕС можем да го правим, то той е по-силен и единен, подчерта Радев.

Той благодари за подкрепата за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и Шенгенското пространство. Президентът заяви още, че имаме чувствителен ръст на стокообмена от 47%, който е на стойност 250 млн. евро.

В отговор на журналистически въпрос Радев призова възможно най-скоро да се организира международно разследване, за да може виновните за варварските деяния в Украйна да бъдат наказани. Президентът заяви още, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от трета световна война.

"Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. Трябва да се търсят всякакви възможни форми тези криминални деяния да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия", каза той.

На въпрос за евроинтеграцията на Западните Балкани Радев каза, че подкрепяме безусловно началото на преговори към ЕС за Албания. Благодари на Португалия, че по време на председателството на Съвета на ЕС беше разработен пакетът "1+5", който вече е "1+4", но РСМ не е изпълнила изискванията по този пакет.

В първия ден от своята визита българският държавен глава разговаря и с кмета на града Руи Морейра.

На 13 април, сряда, президентът Румен Радев и ръководената от него делегация ще отпътуват за столицата Лисабон, където Радев ще разговаря с министър-председателя Антониу Коща и председателя на парламента Аугущу Сантуш Силва.

В рамките на своето посещение Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общност в страната. Посещения на Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и на Военната академия в града, също са включени в програмата на държавния глава.

Снимки: Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Илчев за преговорите със Северна Македония: Натискът над България е явен
Проф. Илчев за преговорите със Северна Македония: Натискът над България е явен
Протест в едно от най-големите предприятия в Пловдивско
Протест в едно от най-големите предприятия в Пловдивско