НОВИНИ

Сблъсък между Иван Гешев и Христо Иванов заради закриването на Специализирания наказателен съд

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:27, 12.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Остър сблъсък между главния прокурор Иван Гешев и съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в парламента относно закриването на Специализирания наказателен съд.

Депутатите гледат днес на второ четене предложените законодателни промени. Малко след началото на заседанието изненадващо в залата се появи главният прокурор Иван Гешев, който защити спецправосъдието с мотива, че тези структури са най-ефикасни и ефективни за борба с тероризма и организираната престъпност, но призна, че по отношение на делата за корупция ефикасността може би не е достатъчна висока.

Правната комисия обсъжда на второ четене закриването на специализираното правосъдие

В залата главният прокурор поиска дебат със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, тъй като по думите му Иванов е лице на идеите за съдебна реформа в България.

Ето част от репликите:

"Тези структури от самото си създаване се родиха с много сериозни притеснения, че ще бъдат използвани за политически цели. В своята дейност, за съжаление, в много голяма степен благодарение на вашите лични действия - те потвърдиха тези очаквания", каза Христо Иванов.

"Как върховенството на закона кореспондира с интересите на тези, които вие наричате олигарси и мафия, които ще обслужи този закон? Вие можете да вземете, както казах в едно интервю, и да приемете закон, че Земята е плоска въпреки емпиричните данни от 330 година преди Христа. Аз не възразявам на това - да, имате мнозинство, направете го. Само че отговорността носят т.нар. народни представители, а не съдебната власт", каза Иван Гешев.

"Хората ще ви запомнят с това, че има дела, които в момента са блокирали 3 милиарда лева, вие ще ги освободите, ще освободите много от хората от престъпни групи, които ни гледат и в момента", каза Анна Александрова - ГЕРБ-СДС.

"Колегите от инспектората с изтекъл мандат и преди две години трябваше да се изберат от други членове на инспектората. Съответно преди две години би следвало по стария ред да напуснат инспектората и да се ползват от тази възможност, която законът им дава. Може ли сега един вид със задна дата да им се отнеме това право, което според мен те вече са го придобили", каза Пенка Велинова, заместник-председател на Специализирания наказателен съд.

"Закриването на специализирания съд по никакъв начин не означава ликвидиране на специалистите и на съдиите, които са работили там или пък на прокурорите", каза Ина Лулчева - представлява Висшия адвокатски съвет.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобяват Борис Джонсън и британския финансов министър за партитата по време на карантина
Глобяват Борис Джонсън и британския финансов министър за партитата по време на карантина
Фенове на ЦСКА протестират пред БФС преди полуфинала за Купата на България
Фенове на ЦСКА протестират пред БФС преди полуфинала за Купата на България