НОВИНИ

Правната комисия обсъжда на второ четене закриването на специализираното правосъдие

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:00, 12.04.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Закриването на спецправосъдието влиза на второ четене в парламента. Преди три седмици на първо четене мнозинството в Народното събрание направи първата крачка и прие закриването на спецзвената.

Темата отново предизвиква остра полемика между различните парламентарни групи в правната комисия.

"Една структура, която беше създадена като политически инструмент и донесе много дискредитация на българското правосъдие, да бъде премахната, така че всички да носят отговорност от тук нататък по равен стандарт пред един и същи съд", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"По-скоро въпросът е да доизчистим така разпоредбите, да ги направим така, че наистина да могат да проработят текстовете, да бъдат спокойни съдиите и прокурорите и нито едно дело да не бъде прекратено", призова Ива Митева от ПГ на "Има такъв народ".

"В момента гледаме закона на второ четене - става въпрос за уреждането на отношенията на тези магистрати, които са съответно в специализирания съд и прокуратура - къде от тук насетне ще бъдат разпределени", заяви Филип Попов от ПГ на БСП.

"Лесно е да рушиш, да закриваш, да унищожаваш нещо без да мислиш за последствията. Ще видим последствията и кой ще носи отговорност за тях", каза Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

На заседанието се яви и главният прокурор Иван Гешев. Той заяви, че държавното обвинение няма да е декор и са надява зад предложението за закриване на спецправосъдието да не стоят много пари.

"Ръководството на прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите, още повече юридическите аргументи и фактите, и зад които седят, надявам, се не единствено и само интересите на онова, което вие наричате олигархия и мафия и резултата от тези действия ще бъде единствено и само приключване безславно на най-важните дела в държавата, освобождаване на едни огромни парични средства и това ще е в интерес само и единствено на престъпността", изтъкна Иван Гешев.

Снимки: БГНЕС





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС отложи дебата за отстраняването на Иван Гешев
ВСС отложи дебата за отстраняването на Иван Гешев
„БГ Футболни проби“ продължава в Стара Загора
„БГ Футболни проби“ продължава в Стара Загора