Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергиен експерт: Реалната цена на бензина е с около 15 ст. по-ниска от тази в бензиностанциите

от БНТ
10:34, 12.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Няма никаква пазарна логика за поскъпването на бензина у нас. Това заяви в "Денят започва" енергийният експерт Васко Начев.

По думите му руският нефт се продава на по-ниски цени през последните седмици, а цените на горивата на бензиноколонките се повишават.

Според Начев вината за поскъпването не е на собствениците на бензиностанциите, а по-нагоре по веригата. Затова той призова КЗК да направи проверка в "Лукойл" и цената, на която рафинерията продава на дистрибуторите на гориво.

"Защо у нас цените на бензина вървят нагоре като няма причина за подобно нещо. Няма никаква пазарна логика за това. Ситуацията е такава, че не може до безкрайност да увеличаваш цените без това да е реално." - каза Начев.

Според него прогнозните цени на газа за юни, са прибързани, защото ситуацията на пазара е изключително динамична.

"Волатилността на пазарите е толкова голяма, че не се знае от днес за утре какво ще се случи, камо ли след 3 седмици", каза Начев.

"Булгаргаз" предлага ръст от 4,2% на природния газ през юни

Той прогнозира, че лятото енергоносителите ще поевтинеят, а свърши ли войната - ще се стигне до срив на цените.

Според него трябва да се въведат критерии за компенсиране на бизнеса като се изпълни със съдържание понятието енергийна бедност, защото в момента помощ получават всички, независимо дали имат нужда от това.

Васко Начев определи намерението на правителството да въведе дългосрочни договори за купуване на промишлен ток като монета с две лица: от една страна това осигурява предвидимост, но от друга е възможно дългосрочните договори да са сключени на високи цени, които впоследствие да намалеят. Тогава фирмата, сключила този договор, ще продължи да плаща по-скъп ток.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хотелиери с призив за по-голяма помощ от държавата
Хотелиери с призив за по-голяма помощ от държавата
Протест пред сградата на ВСС
Протест пред сградата на ВСС