НОВИНИ

100-годишно училище в село Лешница става неделно

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 12.04.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Отец Димитър и местни хора от село Лешница събират средства, за да възстановят стогодишното училище в селото, което в момента се руши. Освен с финансова помощ, хората от селото ще се включат и в строителните дейности по обновяването на сградата.

Идеята за възстановяването на училището се ражда преди 20 години, когато в изоставената сграда започва да се помещава неделното училище към църквата "Св. Марина". Там отец Димитър преподава на 48 деца между втори и осми клас.

"Тук предимно имаше момичета, ние бяхме около 4 - 5 момчета. И много учехме, предимно как да влезем в църквата, как да се кръстим, как се минава през иконите. Смятам, че това ми е дало една вяра, една скромност, която и до днес я имам", заяви Илиян, бивш ученик.

"Бяха успешни години, но училището е към просветата и общината съответно затвори училището, вече въобще да не съществува. Запазили сме сградата поне дотолкова да не се окраде, разбие", допълни отец Димитър.

Преди месец общината предоставя имота на църковното настоятелство. Тогава отец Димитър и местните хора започват да търсят начин сами да възстановят училището по вероучение.

"Нас ни радва това, че отново това училище ще започне да има живот, ще започне да съществува. Там, където няма училище, няма просвета, животът е мъртъв", добави Андон Мицев, бивш кмет на селото.

В инициативата за възстановяването на рушащата се сграда се включват както бивши възпитаници и преподаватели на училището, така и напълно непознати хора.

"И финансово ще помогнем, и с труд, колкото можем ще помогнем задължително", коментира Илиян, бивш ученик.

"Първите хора, които се обадиха, които са гледали, са от Германия, от Америка, хора, които са показали на своите приятели. Виж – това е моето училище", заяви отец Димитър.

Идеята на отец Димитър е в сградата на старото училище да бъде обособена стая за неделни занимания по религия и още една стая-музей със снимки и учебни пособия от миналото.

"Да видят условията, на които сме се научили на азбука, научили сме се да четем, научили сме се да смятаме", допълни отец Димитър.

"Всички, които са минали през това училище, винаги с желание ще минат да посетят музея, да го видят колко хубаво е направен. Могат да влязат и да си спомнят хубавите детски години", каза още Миропа Колева, бивша учителка.

Средствата за новия храм на вярата в Лешница се събират по банков път или на място в църквата "Света Марина" в селото.

Автор: Аксения Ангелова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджър Федерер продължава да се възстановява
Роджър Федерер продължава да се възстановява
Челси гостува на Реал Мадрид в опит да запази трофея от ШЛ
Челси гостува на Реал Мадрид в опит да запази трофея от ШЛ