НОВИНИ

Извеждането на кораба "Царевна" от пристанището на Мариупол в момента е нереално

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 12.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Извеждането на кораба "Царевна" от пристанището на Мариупол в момента не е реалистично. Това заяви капитан Димитър Димитров от Асоциацията на морските капитани в "Денят започва".

На борда на кораба има 17 български моряци и един украински. Разполагат с достатъчно гориво, за да напуснат пристанището на Мариупол при първа възможност. По корпуса на кораба няма щети, не е бил под обстрел и може да плава при извършване на минимални ремонти.

"За да бъде евакуиран екипажът трябва да бъдат извършени преговори с двете воюващи държави или когато фронтът се отдалечи от там, където е корабът. Ако мястото се контролира от една от воюващите групировки, тогава ще трябва да се проведат преговори, за да се осигури коридор за евакуацията на хората. Да се говори да се евакуира корабът с хората и да излезе от пристанището на този етап е нереално, ще мине доста време, докато се нормализира ситуацията, за да може да излезе корабът от там", допълни капитан Димитър Димитров.

Безопасността на българските моряци е гарантирана. От разговорите с тях става ясно, че те имат храна и вода и са на безопасно разстояние от сраженията.

МВнР: Ситуационният център се е чул с моряците от "Царевна", те са добре

Специален план за сигурност, какъвто има всеки кораб, е задействан на плавателните съдове с български моряци, които са блокирани в Украйна.

Нивото в момента е трето, което е най-високото възможно, не се допускат никакви външни лица на кораба. Нашите моряци не могат да се приберат повече от месец заради започването на войната в Украйна.

Вижте още в прякото включване на Деян Михайлов.

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на земеделието: Протестите са политически, осигуряваме безпрецедентна помощ за сектора
Министърът на земеделието: Протестите са политически, осигуряваме безпрецедентна помощ за сектора
България в Космоса: Как изглежда космическата храна? (Снимки)
България в Космоса: Как изглежда космическата храна? (Снимки)