НОВИНИ

Ще сработи ли планът на кабинета за овладяване на инфлацията - коментар на Мика Зайкова и Красимир Дачев

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 12.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Работят ли мерките на правителството за овладяване на инфлацията и какво трябва да се предприеме за насърчаване на икономиката?

Това коментираха в "Денят започва" икономистът Мика Зайкова и зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев.

В сегашната ситуация се случиха най-неприятните неща - инфлацията хвърчи нагоре, отбеляза Мика Зайкова.

"Действията на правителството продължават да бъдат проинфлационни. В Плана за възстановяване и устойчивост се предвижда да се поддържа инфлацията по простата причина, че на две стъпки - 2023 и 2025 г. - ще падне регулираният пазар. Падне ли регулираният пазар за домакинствата, цените стават борсови и населението почва да плаща това, което е на борсата. В този план пише и още нещо, което е много неприятно - фондът, който е за поддържане на електроенергийната СЕО, който се храни от продажби от вредни емисии и проценти от свръхпечалба, става фонд за декарбонизация. Той може само да инвестира във ВЕИ и изобщо не участва в т.н. кръстосани субсидии и поддръжката на ТЕЦ-овете отпада", обясни Мика Зайкова.

До 30.09.2024 г. дружествата, които произвеждат електроенергия от въглища, ще трябва да се приспособят към пазарните условия, ако ги има, подчерта икономистът.

"Тази думичка "ако ги има" означава, че до 2024 г. може и да ги няма ТЕЦ-овете", подчерта Зайкова.

И Мика Зайкова, и Красимир Дачев отрекоха варианта за въвеждане на форсмажор. Дачев посочи, че държавата е трябвало да качи в един сайт всички мерки като в момента има хвърлени в обществото много антиинфлационни мерки.

"Най-напредналата от тях е тази в ЕС, която се обсъжда за ограничаване и намаляване на ДДС върху горивата. Предлагат се мерки като необлагаем минимум, преизчисляване на пенсии, таван на храните и на енергетика, намаляване на ДДС - всички те са проинфлационни", категоричен беше зам.-председателят на БТПП.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото
Надежда Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото
Гешев: Разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във ВСС
Гешев: Разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във ВСС