НОВИНИ

В Деня на авиацията и космонавтиката: Изложба показва българските постижения

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
10:59, 12.04.2022
Чете се за: 01:40 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Скафандърът на летеца космонавт Александър Александров, първият български прибор П-1, както и много други космически уреди и апарати, изработени от български учени може да видите в изложбата в Институт за космически изследвания и технологии на БАН.

Тази година българските космически специалисти отбелязват 50 години от превръщането на България в космическа държава. Страната ни се включва в космическите проучвания през 1972 г., когато изпраща в открития Космос първия си разработен прибор П-1.

От тогава насам българските специалисти в областта на космическите изследвания разработват още много прибори и апарати, предназначени за изследване на открития Космос.

"Идеята на днешния Ден на отворените врати е да покажем нашата сбирка и колекция в Института от български прибори, изработени от българските учени през годините. Някои от тях са специално разработени за полетите на българските космонавти", казва директорът на Института Георги Желев.

България в Космоса (Снимки)

Сред експонатите е и космическа оранжерия, разработена от български специалисти, която доказва, че растения могат да се развиват и в условията на безтегловност.

Дискусия за новите проекти и бъдещето в космическите изследвания ще открие специална програма от събития, посветени на деня на космонатвтиката.

Още подробности вижте в прякото включване на Софи Цветкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ариен Робен се включи в маратона в Ротердам
Ариен Робен се включи в маратона в Ротердам
Хотелиери с призив за по-голяма помощ от държавата
Хотелиери с призив за по-голяма помощ от държавата