НОВИНИ

Лорер: С над 136 млн. лв. ще бъдат подкрепени българските компании за подобряване на енергийната си ефективност

bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 12.04.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Над 136 милиона лева ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна ефективност на предприятията, чрез инструмента React-EU. Тази мярка ще позволи на българските компании да подобрят енергийната си ефективност и да намалят сметките си за ток, което е много важно в настоящата ситуация", заяви на брифинг министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му от 25 000 до 150 000 лева безвъзмездна помощ могат да получат микро, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост за намаляване на разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива или за други енергоносители. Средствата са по нова мярка, която ще се изпълнява по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) към Министерството на иновациите и растежа.

"С тях може се да купуват енергоспестяващи дълготрайни активи – машини, съоръжения и модерни системи, както и да се извършват строително-монтажни работи. Това ще позволи на компаниите да намалят сметките си за енергия и ще създаде условия за устойчивото им развитие", посочи министър Лорер при представянето на процедурата.

Той добави, че още 41 милиона лева ще бъдат изплатени и по процедурата за ковид помощи на фирмите за така наречените големи малки компании. Министърът изтъкна, че се работи и по първата програма за подкрепа на предприятията в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. До края на юни, началото на юли се очаква да стартира и първата грантова процедура по нея за "Технологична модернизация на предприятията" с безвъзмездно финансиране за близо 260 милиона лева.

"Така европейските средства, които ще бъдат инвестирани в развитието на икономиката по ОПИК и Плана за възстановяване и устойчивост в следващите няколко месеца, ще станат общо около 450 милиона лева", допълни министърът.

Финансиране по обявената днес процедура за енергийна ефективност могат да получат юридически лица и еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите. Задължително условие е да са приключили финансовите 2018, 2019 и 2020 година. Кандидатстването ще е изцяло онлайн – с електронен подпис в системата ИСУН 2020. "Документи ще се приемат от 10 часа на 3 май до 16.30 часа на 23 май 2022 година, така че предприятията ще разполагат с 11 работни дни преди началната дата за подготовка на проектните си предложения", подчерта заместник-министър Карина Ангелиева.

Всички подадени проекти ще бъдат разгледани и оценени. Средства ще се изплащат на одобрените по реда на постъпването им и до изчерпване на предвиденото финансиране. Проектите за енергийната ефективност трябва да бъдат завършени в срок до 10 месеца след сключването на договора с оперативната програма.

Фирмите от преработващата промишленост са сред най-засегнатите от увеличението на цените на електроенергията и енергоносителите. В същото време инвестициите в сектора ще имат висока добавена стойност за икономиката на страната през следващите години. Новата мярка не е за ликвидна подкрепа, а цели да стимулира повече предприятия да подобряват средата, работния и производствения процес и да оптимизират разходите си. Затова е заложено изискване за 50% собствено участие.

Повече за процедурата и всички необходими документи за кандидатстване може да се намери на: https://opic.bg/.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Левски има индивидуална и отборна класа
Анте Шимунджа: Левски има индивидуална и отборна класа
11 200 000 лева е прогнозният джакпот в „Тото 2 – 6 от 49“
11 200 000 лева е прогнозният джакпот в „Тото 2 – 6 от 49“