НОВИНИ

ВСС отложи дебата за отстраняването на Иван Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:05, 12.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Висшият съдебен съвет отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

В съвета е постъпило решение на ВАС, с което трябва да се обсъди и предложението за прекратяване на пълномощията на Гешев, внесено от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

Двете предложения за отстраняването на Иван Гешев ще бъдат обединени в едно общо обсъждане. Според ВСС обаче в предложението на Янаки Стоилов има непълноти - не са посочени конкретни факти и обстоятелства, които да обуславят твърденията за системно неизпълнение на служебните задължения, уронване на престижа на съдебната власт или превишаване на правомощията. Затова ВСС възложи на министъра на правосъдието в 7 дневен срок да допълни предложението на Стоилов като посочи конкретни факти и обстоятелства.

На 4 май ВСС ще разгледа предложението на Янаки Стоилов по допустимост, след което ще обсъди и двете предложения за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира, че в 7 дневен срок ще допълни предложението на Янаки Стоилов и ще го поддържа. Тя смята, че до края на май процедурата ще приключи.

За отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор са необходими гласовете на 17 от членовете на Висшия съдебен съвет.

На днешното си заседание членове на съвета поискаха от министър Йорданова извинение за твърдението, че дължат кариерата си на Иван Гешев. В свое телевизионно интервю тя изрази съмнение, че ВСС може да освободи главния прокурор поради това, че, по нейни думи, членове на съвета дължат кариерата си на Иван Гешев.

Много от членовете на ВСС, обаче, подчертаха, че са се запознали с Гешев много след като е започнала кариерата им и поискаха от Надежда Йорданова извинение или конкретни аргументи по какъв начин те дължат кариерата си на него.

Главният прокурор Иван Гешев също коментира твърденията на Надежда Йорданова преди началото на заседанието на ВСС.

Гешев: Разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във ВСС

"Разбрах, че прокуратурата е централизирана. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР, разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. В името на българската държавност или каквото е останало от нея се надявам министърът на правосъдието вместо да обикаля телевизионните студиа и да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, тези твърдения да ги изяви в Пленума на ВСС, където е мястото затова нещо, а не да мълчи", каза Иван Гешев.

Надежда Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото

"Ако има неверни данни, моля да бъдат идентифицирани и посочени кои са те. Това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите, за да разяснява своята работа мисля, че е в неговите правомощия. С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще се реши обстоятелството, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, защитава правата на хората, а не ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският външен министър: България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие
Германският външен министър: България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие
Правната комисия обсъжда на второ четене закриването на специализираното правосъдие
Правната комисия обсъжда на второ четене закриването на специализираното правосъдие