НОВИНИ

Гешев: Разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във ВСС

изявление иван гешев заседанието всс
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 12.04.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. Само в рамките на миналото заседание на Пленума на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС.

"Разбрах, че прокуратурата е централизирана. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР, разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. В името на българската държавност или каквото е останало от нея се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студиа и да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, тези твърдения да ги изяви в Пленума на ВСС, където е мястото затова нещо, а не да мълчи", добави Гешев.

По думите му няма аргументи нито за така наречената съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор.

"Надявам се това да не е причината да се притесняват, няма да кажа страхуват, за разговор за върховенството на закона, за правовата държава. Вместо да се крият, да излезем пред българските граждани, всички да чуят аргументите. Аз мисля, че откритост и публичност прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици", каза още Иван Гешев.

Главният прокурор говори преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се решава дали да бъде прекратен предсрочно мандата му.

ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев

На предишното си заседание съветът прие като допустими за разглеждане по същество 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и 3 частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо.

Сред приетите за разглеждане по същество основания са изявлението на Гешев във връзка с полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 година, изявлението му, поставящо под съмнение случайното разпределение в съдебната система, както и бездействието по казуса "Осемте джуджета".

За отстраняване на главния прокурор са необходими минимум 17 гласа, които да подкрепят искането на правосъдния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще сработи ли планът на кабинета за овладяване на инфлацията - коментар на Мика Зайкова и Красимир Дачев
Ще сработи ли планът на кабинета за овладяване на инфлацията - коментар на Мика Зайкова и Красимир Дачев
Роджър Федерер продължава да се възстановява
Роджър Федерер продължава да се възстановява