НОВИНИ

Надежда Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото

надежда йорданова българия крайно време получи главен прокурор дължим обществото
bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 12.04.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

С отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор ще се реши обстоятелството, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, защитава правата на хората, а не ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова на влизане на заседанието на ВСС.

ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев

Министърът на правосъдието отговори на твърденията на главния прокурор, че разпространява неверни данни по медиите така:

"Ако има неверни данни, моля да бъдат идентифицирани и посочени кои са те. Това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите, за да разяснява своята работа, мисля че е в неговите правомощия".

Надежда Йорданова заяви, че влиза на заседанието на Пленума на ВСС, готова за дебат.

Гешев: Разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във ВСС

На предишното си заседание съветът прие като допустими за разглеждане по същество 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и 3 частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо.

Сред приетите за разглеждане по същество основания са изявлението на Гешев във връзка с полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 г., изявлението му, поставящо под съмнение случайното разпределение в съдебната система, както и бездействието по казуса "Осемте джуджета".

След решение на Върховния административен съд ВСС ще трябва да разгледа и още едно искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев - внесено от бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Съществува възможност двете искания да бъдат обединени и това да отложи днешното решение на Пленума.

Надежда Йорданова коментира, че първо трябва да се види дали такова предложение ще бъде направено и после да се запознае с мотивите му. Тя допълни, че ще поддържа и другото искане за отстраняване на Гешев, внесено от Янаки Стоилов, но двете искания се намират на различен етап на разглеждане от ВСС.

За отстраняване на главния прокурор са необходими минимум 17 гласа, които да подкрепят искането на правосъдния министър.

По повод предстоящото окончателно приемане на промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираното правосъдие, Йорданова изрази увереност, че народните представители ще подкрепят най-добрите предложения.

Правосъдният министър коментира и отправената заплаха към обвинител от Специализираната прокуратура.

"Заплахата към всеки магистрат е сериозен въпрос, подхождаме с тревога и вземаме мерки за гарантиране на тяхната безопасна и спокойна работа. В конкретния случай мерките са още по-засилени", каза тя.

Йорданова допълни, че на 26 януари ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова е изпратила писмо до министъра на правосъдието с притеснения относно получени заплахи по електронната поща към прокурори. Още в началото на февруари са проведени среща с Дирекция "Охрана" и са обсъдени конкретни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дабъл-дабъл за Александър Везенков срещу Панатинайкос
Дабъл-дабъл за Александър Везенков срещу Панатинайкос
Ще сработи ли планът на кабинета за овладяване на инфлацията - коментар на Мика Зайкова и Красимир Дачев
Ще сработи ли планът на кабинета за овладяване на инфлацията - коментар на Мика Зайкова и Красимир Дачев