Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Германският външен министър: България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие

от БНТ
12:13, 12.04.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство още през първата половина на годината.

За това призова германският външен министър Аналена Бербок след срещата на външните министри от Европейския съюз снощи в Люксембург.

Бербок съобщи пред германски медии, че е обсъдила темата в двустранен разговор с българския си колега Теодора Генчовска в Люксембург.

"В тези времена, когато Русия води война не само срещу Украйна, но и война, която цели да раздели Европа, е много важно да продължаваме да подкрепяме страните, които отдавна виждат своето бъдеще в ЕС. Важно е не само да не ги разочароваме, но и да изпълним обещанията си за европейско членство, дадени през тях. Това се отнася преди всичко за страните от Западните Балкани - Албания и Северна Македония. Затова е наша отговорност да започнем преговорите за членство с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е отдавна отлагана стъпка. Имах двустранна среща с българския министър на външните работи. И двете стигнахме до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване. Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени", заяви Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Товарен влак прегази 21-годишен мъж край Кресна
Товарен влак прегази 21-годишен мъж край Кресна
ВСС отложи дебата за отстраняването на Иван Гешев
ВСС отложи дебата за отстраняването на Иван Гешев