НОВИНИ

Използвано ли е химическо оръжие в Мариупол?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:33, 12.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Великобритания започват разследвания дали е използвано химическо оръжие в обсадения украински град Мариупол. Украински източници съобщиха, че руски военни са използвали неизвестно вещество в града. В резултат няколко души са получили дихателна недостатъчност. Тези информации не са потвърдени официално. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна не разполага с оръжията, които са ѝ нужни, за да спаси Мариупол.

Мариупол - градът дни преди войната. От някогашния живот там вече няма и следа. Над 10 000 жертви е дал градът, съобщи кметът. Според него броят на загиналите в Мариупол може да надхвърли 20 000.

Кадри от улични боеве в града разпространиха от отряда "Азов". Те твърдят, че руски дрон е разпръснал "токсично вещество" върху военни и цивилни в Мариупол. В резултат няколко души получили респираторни и неврологични проблеми.

ООН предупреждава: Жени и деца са жертви на насилие и трафик в Украйна

За хора с дихателна недостатъчност в Мариупол съобщава и украинският депутат Иванна Климпуш. Според нея здравословните проблеми са получени в резултат на използвано от руските военни "неизвестно вещество".

"Днес чухме изявление на окупаторите, които потвърждават, че се готвят за нов етап в терора си срещу нас и нашите защитници. Един от говорителите на нашествениците каза, че обмислят използването на химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол. Ние го приемаме много сериозно. Искам да напомня на световните лидери, че възможността за използване на химическо оръжие вече беше обсъждана от руските военни", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

С настъплението на руските войски на изток битките ще се ожесточават през следващите седмици, предупреждава Великобритания. Снощи при обстрел срещу Харков са загинали 11 души, сред които 7-годишно дете. Днес има руски атаки край Донецк и Луганск. Сраженията се водят и край южните градове Херсон и Николаев.

Бородянка след обстрелите - над 200 спасители претърсват града за изчезнали хора

Над 200 спасители претърсват градчето Бородянка за изчезнали хора. Вече са открити 19 тела. Премиерът на Литва посети Бородянка. В Туитър тя написа: "Няма думи, които да опишат това, което видях и почувствах". Преди дни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Бородянка е "много по-ужасна", отколкото в Буча.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джулия Терзийска отстъпи в първата среща на България срещу Хърватия
Джулия Терзийска отстъпи в първата среща на България срещу Хърватия
Товарен влак прегази 21-годишен мъж край Кресна
Товарен влак прегази 21-годишен мъж край Кресна