НОВИНИ

Разногласия в коалицията заради предложението на БСП да се върне хартиената бюлетина

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:30, 12.04.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Слушай новината

Нови разногласия в управляващата коалиция. Този път по предложените от БСП промени в Изборния кодекс. От ляво настояват да се върне възможността за гласуване и с хартия, но партньорите им не са съгласни. Идеята обаче подкрепят от опозицията - от ГЕРБ.

БСП внесли предложението за промени в Изборния кодекс и връщане на хартиените бюлетини след консултация с коалиционните партньори, твърдят от ляво.

"В няколко поредни избора, които минаха, активността е отчайващо ниска и тенденциозно се намалява избирателната активност. Не може с между 20 и 30% активност да се определят органите в държавата - изборните", каза Филип Попов от ПГ на БСП.

Останалите три партии от коалицията не са съгласни. Казали го и на коалиционната среща.

"ИТН, ДБ и ПП категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен. Виждам, че във вчерашния ден този законопроект е внесен. Явно иска някой ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат", каза Ива Митева от "Има такъв народ".

"Очевидно ще е тема, по която ще имаме различни мнения. Дали ще се превърне в разделителна линия в коалицията зависи от това как ще се развият оттук нататък събитията. Нашите аргументи затова да сме против това е, че машинният вот доказа, той редуцира невалидните бюлетини в огромна степен, тоест един резерв за манипулации на изборния процес беше ликвидиран", каза Христо Иванов от ПГ на "Демократична България".

ГЕРБ-СДС също искат да се върне възможността за гласуване и с хартиени бюлетини.

"Сега ще подкрепим връщането и на хартиената бюлетина. Знаете проблемите с машините. И смятам, че предсрочните избори са закъснели. Просто това управление, в което живеем, вече е опасно за страната", каза Дани Каназирева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

ДПС още не са разгледали предложение за ремонт на изборните правила. От "Възраждане" се обявиха за по-голяма представителност и по-добра възможност за гласуване на хората.

"Първо в коалицията да се разберат - това от коалицията ли влиза, от партия ли влиза, аз вече се обърках кое как влиза", каза Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

"Виждате, че другото гласуване от Западна Европа, към които уж управляващите се стремят - има и други начини за гласуване, включително и по пощата", каза Петър Петров от ПГ на "Възраждане".

От ЦИК се въздържаха от коментар.

По темата работиха: Милена Кирова и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в едно от най-големите предприятия в Пловдивско
Протест в едно от най-големите предприятия в Пловдивско
Защо не падат цените на горивата у нас?
Защо не падат цените на горивата у нас?