НОВИНИ

Защо не падат цените на горивата у нас?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:21, 12.04.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Въпреки че цените на горивата на международните пазари вървят надолу, у нас цените по бензиностанциите се повишават.

Какво е обяснението?

На международните пазари цените наистина следват тенденция към спад, който се наблюдава от началото на военната инвазия в Украйна.

В абсолютно същото време цените на горивата на бензиностанциите у нас поеха нагоре. Например най-разпространения бензин А95 е поскъпнал, но само с 5 стотинки, средно за страната.

Подобна картина се наблюдава и при дизела. За последния месец той се повишава с 13 стотинки. За изминалата година и А95 е поскъпнал с над 80 ст., а дизелът - с 1 лв. Така че поскъпване има.

Колко скъпо е горивото у нас спрямо други страни в Европа?

Горивата у нас са едни от най-евтините. Например между нашите съседи Гърция и Румъния - нашият бензин се търгува на най-ниска цена. В Гърция ще заплатите с 1 лв. повече на всеки литър бензин.

Аналогична е картината и когато сравняваме цените на дизела. До голяма степен може да обобщим, че цените на горивата са най-високи в страните от Северна и Западна Европа. А най-ниски в Малта, Унгария, Словения.

Цените на горивата у нас през последният един месец плавно поскъпват и това на фона на понижаване на цените на сорт брент на международните пазари след началото на войната в Украйна. Българската рафинерия в Бургас обаче преработва основно руски сорт петрол.

"Разликата между руския нефт, който 80% "Лукойл" потребява е с 35 долара по-евтин от сорта брент, а в същото време гледаме как цените пълзят нагоре", каза Васко Начев, енергиен експерт.

"Уралсът е по-евтин от брент и това се отразява на цените на горивата, които ние виждаме. Това, което оскъпява сега продукцията допълнително, е, че застраховките за придвижване на танкери в Черно море се увеличиха драстично заради военните действия и също така трудно се намират превозвачи на руски петрол, тъй като те биха попаднали под санкции", каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

А в тази ситуация трудно се намират доставчици заради риска от санкции. Именно рискът от санкции оказва психологически ефект и, въпреки че руският нефт е извън обсега им - пазарните играчи се съобразяват с тях. Но остава въпросът обоснована ли е крайната цена за потребителите?

"Никаква пазарна логика, дори да добавим тази руска премия цените надвишават много реалната цена, която би трябвало да бъде днес на бензиностанциите - поне с 15 стотинки по-евтин бензинът, който виждаме на колонката. Това не е следствие на собствениците на бензиностанциите. Те са притиснати до стената от основните дистрибутори, които де факто са три", каза Васко Начев

От Петролната и газова асоциацията коментират, че трябва да минат около две седмици, за да се усети промяна в цените на горивата у нас спрямо движението на борсовите цени.

"Ако се задържат настоящите тенденции за леко покачване и спад около 100 долара предполагам цените ще останат такива каквито са. Изобщо в момента имаме успокояване на цената на дребно и не очаквам шокови поскъпвания в цените на горивата", каза Бенчев.

Според наблюденията на международни шофьори цените у нас се движат, когато се повишат и тези в останалата част на Европа. Но отбелязват, че качеството се различава и то не е в полза на продаваните у нас горива.

А преговорите за заместване на руския петрол с алтернативни доставки продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разногласия в коалицията заради предложението на БСП да се върне хартиената бюлетина
Разногласия в коалицията заради предложението на БСП да се върне хартиената бюлетина
Зам.-министър на културата напуска заради липса на реформи в сектора
Зам.-министър на културата напуска заради липса на реформи в сектора