НОВИНИ

Зам.-министър на културата напуска заради липса на реформи в сектора

Айше Сали
от Айше Сали
18:19, 12.04.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Досегашният директор на Народния театър Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов, а днес бе приета оставката на заместник-министъра на културата архитект Бойко Кадинов, подадена миналата седмица.

Вижте повече в прякото включване

Арх. Кадинов обясни, че оставката му е заради липса на промени в Закона за културното наследство - закон, в който има редица пропуски и липсват ясни правила, по които трябва да бъдат налагани по-строги санкции на хората, които не опазват сградите - паметници на културата.

"Оставката ми беше подадена още в миналата седмица на датата 7.04, четвъртък, и ако датираме във времето и пространството, тя е преди събитията, които бяха споделени под формата на селфи в публичното пространство и бяха отбелязани със значителен интерес. Така че аргументите за тази оставка са липсата на подкрепа за законодателна промяна и инициатива по отношение Закона за културното наследство. Онова, което наблюдаваме - багери и фадроми, които почти всеки ден са част от вашите репортажи и събарят сгради, дерегистрацията на тези паметници, услужливото дори предизвикване на пожари. Някъде тук на 200 или 300 км от небето падат ракети и бомби унищожават сгради, ние унищожаваме нашите сгради с параграфи и липса на закони", каза Кадинов пред БНТ.

Полярни реакции след видеото на министър Атанасов

Утре арх. Кадинов ще бъде гост в предаването "Култура.БГ", където ще разясни още подробности около своята оставка.

А настоящият директор на Народния театър Мариус Донкин поиска оставката на министър Атанас Атанасов след като снощи бяха официално обявени резултатите от проведения конкурс за нов директор. Васил Василев е избраният за поста.

Според Донкин решението на министъра да подпише протоколите въпреки нарушенията в процедурата и конфликтът на интереси между кандидати и членове на Комисията е "подигравка с първата ни сцена". Той определи конкурса като цинизъм и обясни, че е подал възражение до Министерството на културата, но няма да обжалва в съда, защото липсва административен акт, свързан с процедурата.

"Категорично не приемам тази подигравка и тази гавра от начина на провеждането на този конкурс, от отношението към тези грешки, които са гавра и подигравка с Националния културен институт - Народен театър "Иван Вазов". Не съм участвал досега в живо. Рестартирайте политиката си в културата! Сложете на това място този, който наистина може да направи промяната", призова Донкин.

Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

От Министерството на културата не коментираха думите му. Новоизбраният директор Васил Василев заяви за "По света и у нас", че все още не е получил официално писмо за резултата от конкурса и ще коментира след приключването на процедурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо не падат цените на горивата у нас?
Защо не падат цените на горивата у нас?
Клоп: Полуфиналът ни със Сити няма да повлияе на състава за Бенфика
Клоп: Полуфиналът ни със Сити няма да повлияе на състава за Бенфика