НОВИНИ

Полярни реакции след видеото на министър Атанасов

Айше Сали
от Айше Сали
18:29, 11.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Култура
Слушай новината

Клипът във Фейсбук на министъра на културата Атанас Атанасов предизвика безброй реакции и коментари.

Какво мислят някои наши творци за видеото и обръщението след това, с което Атанасов обясни поведението си?

От искания за оставка до мнения, че провокацията е изпълнила целта си, бяха коментарите днес.

Провокациите и свободата на изразяване никак не са чужди на творците. Но щом става дума за министъра на културата, и те стават по-взискателни.

"Странен е. Струва ми се глуповата шега, която се е получила. Това е прекалено лежерно и случайно направено. Всички арт провокации се обмислят, защото зад тях стоят рискове. Аз съм учудена, че министърът на културата за толкова дни не направи срещи с водещи културни институти, които са бюджетни и държавни, даже в момента, когато се водеше тази битка за тези допълнителни 12 млн. лв. в бюджета за музеите и галериите", каза Яра Бубнова, директор на Националната галерия.

Оперната певица Дарина Такова e категорична, че министър Атанасов трябва да подаде оставка.

"За да бъда обективна, трябва да кажа истината - нелепо е, компромис е и никой няма време да го чака да се научи и всички ние, когато гледаме неговите медийни изяви, очакваме да се каже нещо адекватно, а не просто приказки като "имам надежда", "аз съм оптимист", "трябва да останем добри хора". Очакваме една солидна, стабилна личност, фигура, която, освен че има нещо зад себе си, има и постижения като човек на културата. Има силата и смелостта да се справи с една изключително тежка ситуация", каза Такова.

Журналистът Георги Тошев оценява факта, че през последните дни толкова много се говори за култура.

"Никога думата култура не е била толкова спрягана, както след тази акция. Сам по себе си този пърформанс говори за отношението, не през последните 2 - 3, а през последните 30 и няколко години към българската култура, защото акцията на министър Атанасов прилича на риалити - може да не ги харесваме, може да ги одумваме, но ги гледаме", каза Тошев.

Търси се авторът на стратегията. Засега обаче остава неизвестен. От пресцентъра на Министерството на културата засега липсва коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Василев ще е новият директор на Народния театър
Васил Василев ще е новият директор на Народния театър
Генчовска: ЕС може да наложи ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия, правителството ни трябва да вземе тежки решения
Генчовска: ЕС може да наложи ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия, правителството ни трябва да вземе тежки решения