НОВИНИ

Австрийският канцлер се срещна с Путин, настоя за прекратяване на войната в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:09, 11.04.2022 (обновена)
13350
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Австрийският канцлер Карл Нехамер разговаря в Москва с президента Владимир Путин.

Целта на визитата е изграждане на мостове между Русия и Украйна и спиране на войната. Посещението не е било приятелско, отбеляза гостът. Той уточни, че диалогът е бил много директен, открит и твърд.

Австрийският лидер настоява за край на руската агресия, установяване на хуманитарни коридори, прекратяване на огъня и разследване на военни престъпления.

Карл Нехамер е първия лидер от Евросъюза, който се среща с Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. В събота австрийският канцлер посети посети Киев за разговори с президента Зеленски.

"Като цяло не останах с оптимистично впечатление, което да споделя от този разговор с президента Путин. Очевидно в Източна Украйна се подготвя мащабна офанзива", коментира Нехамер.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства срещата, но реакциите в Австрия са на изненада, скептицизъм и дори осъждане заради опасения, че Кремъл ще използва визитата за пропагандни цели.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг посочи, че решението за среща с Путин е било взето след срещата на канцлера Нехамер с украинския лидер Зеленски в Киев. Информирани са били и ръководителите на Европейския съюз, канцлерът на Германия Олаф Шолц, турският президент Ердоган и самият Зеленски.

"Всеки глас, който изяснява на Путин как всъщност изглежда реалността извън стените на Кремъл, не е напразен", каза Шаленберг.

Неутрална Австрия получава 80% от природния си газ от Русия. Виена оказва хуманитарна помощ на Киев, включително каски и предпазни жилетки.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генчовска: ЕС може да наложи ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия, правителството ни трябва да вземе тежки решения
Генчовска: ЕС може да наложи ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия, правителството ни трябва да вземе тежки решения
БСП не подкрепя Любомир Каримански за управител на БНБ
БСП не подкрепя Любомир Каримански за управител на БНБ