НОВИНИ

Каква Европа очакваме след балотажа във Франция? Специално за БНТ - Тара Варма от Европейския съвет за международни отношения

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
16:54, 11.04.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Каква Европа очакваме след балотажа Макрон - Льо Пен и как войната в Украйна повлия на президентските избори във Франция - говори Тара Варма - ръководител на офиса на Европейския съвет за международни отношения в Париж.

БНТ: Французите сега избират президент, но в каква степен този избор ще се отрази на Европейския съюз и на европейците?

Тара Варма: Изборът до голяма степен ще засегне и европейците. Защото политическите проекти на Еманюел Макрон и на Марин льо Пен са много различни. Ясно е, че Макрон ще следва избора, който вече е направил по въпросите за европейския суверенитет, за по-силна Европа, за повече инвестиции в европейската отбрана, както и в търсенето на по-добра координация между Европейския съюз и НАТО. В случая с Марин льо Пен нещата са коренно различни. Тя мисли за излизане от военното командване на НАТО, тя иска да изолира максимално Европейския съюз, вече не настоява Франция да излиза от него но пък мисли за формиране на съюзи с нелиберални демокрации, за съюз специално с Виктор Орбан, за опит да се блокира възможно най-много проектът за политическо интегриране на Европейския съюз. Тя ще формира и съюзи за ограничаване на миграцията. Очевидно е, че сме свидетели на съвсем противоположно политическо мислене. Тя се подготвя много повече за сегашната ситуация, тъй като разликата между двамата при последните избори беше значителна. Еманюел Макрон тогава спечели със 70% от гласовете. Докато последните проучвания от вчера сочат, че ако тя загуби, то нейната загуба ще е с 49%, а той би спечелил, но с около 51%. Ясно е, че балансът в страната не е в негова полза, както е бил при предишните избори. И това поставя много въпроси, включително и на парламентарните избори във Франция през юни.

БНТ: Както знаете, ситуацията е още по-различна сега с войната в Украйна. В тази перспектива, засягаща сигурността в Европа, трябва ли Макрон да промени нещо в политиката си? Защото както видяхме, той проведе серия от разговори с Путин, но с това не постига мир.

Тара Варма: Именно, напълно логично е сега той да засили диалога между Европейския съюз и НАТО, да направи от Европейския съюз един привилегирован стратегически партньор на НАТО и се надяваме да видим тази концепция, заложена в стратегическата концепция на НАТО, която ще бъде представена през юни в Мадрид. Може би Макрон ще остане отворен за комуникация с Путин. Вярно е, че комуникацията им до момента не даде кой знае какъв резултат. В перспектива като че ли това вероятно пак няма да даде желания резултат, защото Путин като че ли има желание да води войната докрай. Човекът, който днес може да спре войната, е самият Владимир Путин. Но той като че ли не само няма желание да я спира, а продължава и с избиването на хора на различни места в страната. Сигурно е, че възприетата сега от Макрон позиция спрямо Русия е много по-близка до тази на страните от Централна и Източна Европа, които отдавна предупреждаваха за рисковете от война и то от война, предизвикана от Владимир Путин. Така че позицията му се разви доста. Идеята му е да предостави наистина помощ за международното правосъдие, за Украйна; да предостави оръжия на Украйна, да предостави финансова и материална помощ. Това наистина е голям напредък в неговата позиция - да се предостави финансова и материална помощ на страна, която не е нито член на ЕС, нито на НАТО.

От специалните ни пратеници: Избори по време на война - кандидатите за Елисейския дворец

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нагелсман: Виляреал направи грешка, че ни остави живи - ще ги накажем за това
Нагелсман: Виляреал направи грешка, че ни остави живи - ще ги накажем за това
От нашите пратеници: Надпреварата за Елисейския дворец ще става все по-оспорвана
От нашите пратеници: Надпреварата за Елисейския дворец ще става все по-оспорвана