НОВИНИ

От нашите пратеници: Надпреварата за Елисейския дворец ще става все по-оспорвана

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
16:42, 11.04.2022 (обновена)
Чете се за: 06:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Надпреварата за френските президентски избори се оказа трудна за Еманюел Макрон. След първия тур настоящият президент води само с 4% пред кандидата на крайната десница - Марин Льо Пен.

При 97% преброяване, Макрон получава 27.8%, а Льо Пен - 23.1% от гласовете. През 2017 година разликата между тях беше още по-малка, но на решаващия втори вот Макрон взе буквално два пъти повече гласове от съперничката си.

Вижте повече в прякото включване

Сега, след първия тур през 2022 г. още нищо не е решено. Мачът още не е изигран, както казва и самият Еманюел Макрон. Социологическите изследвания показват различни прогнози, като според едно от тях разликата между двамата кандидати на балотажа ще е едва два процента 51 на 49% в полза на Макрон.

Социолозите обаче сгрешиха в петък преди първия тур, когато прогнозираха 2 процента разлика между Макрон и Льо Пен и дори се говореше, че не е сигурно дали първият тур ще бъде спечелен от него. Спечелването на балотажа сега ще е много по-трудно за Макрон, отколкото през 2017 г.

Хор от викове "Макрон президент" огласи щаба на действащия френски президент. А привържениците на Льо Пен направиха спонтанно изпълнение на Марсилезата. И двата лагера изглеждаха щастливи.

Историята се повтаря, но надеждите са различни. Макрон и льо Пен отново се изправят един срещу друг на балотажа, точно както преди 5 години.

Симпатизантите на Макрон не се заблуждават, че този път ще му е трудно. Кампанията му днес няма нищо общо с тази отпреди пет години. Ситуацията в Европа и света, както и войната в Украйна предизвикаха икономически ефекти и доста различни нагласи между избирателите. Освен това вътрешнополитическата ситуация във Франция е много различна и най-вече - виждаме двама много различни Макрон и Льо Пен отколкото преди 5 години.

Първи предварителни резултати от Франция: Макрон и Льо Пен отиват на балотаж

Днес Макрон отиде в един от най-бедните френски региони на север, за да разговаря с хората, да разясни своята социална политик, проблемите с доходите, екологичния преход. Той се опитва да се насочи към гласовете на социално недоволните, чиито гласове мобилизира Жан Люк Меланшон.

Крайнодесните се надяват да обединят повече избиратели, но няма да е лесно и за тях. Това, с което Марин льо Пен успя да мобилизира повече гласове, е абсолютно новият и променен имидж. Тя изглади крайностите в своето говорене и своята политика. Опитва се да бъде по-усмихната и по-приветлива към избирателите и се фокусира най-вече върху социалните проблеми, за разлика от другия крайнодесен кандидат - Ерик Земур.

В тази кампания Марин льо Пен се отказа от идеята си, че Франция трябва да излезе от Еврозоната и, метафорично казано, скъса снимките си с Владимир Путин, който преди пет години с различни средства ѝ помогна в предизборната кампания.

Според анализаторите това е просто маска, а политическите ѝ опоненти казват, че не трябва да се забравя откъде тръгва Марин льо Пен - хората на Макрон постоянно ѝ го напомнят.

"През следващите дни искам да убедя хората, че нашият проект отговоря много по-твърдо на страховете и предизвикателствата, отколкото този на крайната десница. Нищо не е решено и дебатът, който ще водим през следващите 15 дни, е решаващ за нашата страна и за Европа", каза Еманюел Макрон.

И Макрон, и Льо Пен са съсредоточили усилията си за гласовете вляво.

"Френският народ се произнесе и ми оказа честта да се изправя на втори тур срещу действащия президент. Призовавам всички французи от всички страни - от ляво, дясно или други, французите от всякакъв произход да се присъединят към това национално обединение. Заедно с ентусиазъм и убеденост можем да променим управлението на Франция и да поведем нашата велика страна към третото хилядолетие", заяви Марин льо Пен.

А Жан-Люк Меланшон призова избирателите си да не гласуват за Марин льо Пен.

Каква Европа очакваме след балотажа във Франция - говори Тара Варма от Европейския съвет за международни отношения

Социалистите и републиканците се представиха доста слабо - като последните дори фалираха. Днес Валери Пекрес, която беше кандидат на републиканците заяви, че след като е събрала по-малко от 5%, не може да получи държавна субсидия и е пред фалит, като помоли за дарения. Ан Идалго има добра репутация като кмет на Париж, но това няма особено значение за вота в страната.

Ако спечели, Макрон ще бъде първият президент от Петата френска република, преизбран за втори мандат от 20 години насам. При това след ковид и по време на война в Украйна. Залогът за европейското лидерство в този момент изглежда твърде голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква Европа очакваме след балотажа във Франция? Специално за БНТ - Тара Варма от Европейския съвет за международни отношения
Каква Европа очакваме след балотажа във Франция? Специално за БНТ - Тара Варма от Европейския съвет за международни отношения
Радостин Василев изиска от БФС финансови отчети и приет бюджет за 2022 г.
Радостин Василев изиска от БФС финансови отчети и приет бюджет за 2022 г.