НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Избори по време на война - кандидатите за Елисейския дворец

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
20:20, 10.04.2022
Чете се за: 06:00 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция изключително важен избор за цяла Европа, особено на фона на войната в Украйна. Каква се очаква да бъде разликата между първия и втория кандидат на президентските избори? Как ще действат колебаещите се гласоподаватели във Франция и в коя посока ще наклонят везните? Какви заявки за подкрепа на балотажа дават кандидатите, които ще отпаднат на първи тур?

Избирателната активност, както се очакваше, не е много висока - 69% към 17.00 ч. местно време.

Една среща и един кадър, който ще остане илюстрация на трудния диалог между Путин и Европа. 7 февруари, две седмици и половина преди Русия да нападне Украйна, Еманюел Макрон е единственият европейски лидер, който разговаря с Путин, за да предотврати инвазията. Безуспешно.

"Русия започна война срещу Украйна и ние дълбоко я осъждаме. Като европейци ще подкрепим Украйна по всички възможни начини. С всеки изминал ден ситуацията се влошава - когато е в ход война като тази, когато ежедневно има бомбардировки, има и много жертви. Мъже, жени, деца - всички те загиват", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Днес Макрон е пред още по-голямо изпитание да спечели достатъчно гласове за втори мандат в разгара на първата война в Европа за този век. Опитите му обаче да действа като европейски лидер, който твърдо осъди действията на Путин, но и поддържа канал за комуникация с него, напомпаха електоралната му подкрепа.

От специалните ни пратеници: Как се развива изборният ден във Франция?

"Това напълно измести кампанията. През първите две или три седмици президентска кампания във Франция нямаше. Наистина. Еманюел Макрон спечели много в сондажите като водеща фигура в тази ситуация. Другите кандидати бяха изключени от случващото се", допълни Мариан Нагушевски, главен редактор ТВ5 Монд.

Опонентите на Макрон обаче нямаха друг избор освен да се позиционират в този конфликт. А някои от тях трябваше да платят сметката за стари приятелства. Като Марин льо Пен, която преди години не се притесняваше да демонстрира близост с Путин. Той дори подкрепи с различни средства предишната ѝ кандидат-президентска кампания. А през тази кампания - наложи ѝ се да свали снимките с него.

"Лошите ни отношения с Русия са пречка пред това да имаме по-голяма тежест като държава, която е фактор на международната сцена. Това щеше да е много по-лесно, ако бяхме запазили нормални отношения с двете велики сили - Съединените щати и Русия", добави Марин льо Пен, кандидат-президент на "Национален сбор".

Но и в тази крайност - приятелството към Русия, другият крайнодесен кандидат Ерик Земур бие Марин льо Пен. През 2018 г. той обявява, че мечтае за френския Путин, а Русия трябва да бъде по-близък съюзник на Франция от Германия, Великобритания и Съединените щати. Но днес:

"Не съм от ничии лагер. Не съм на страната на Путин. Аз съм на страната единствено на Франция", коментира Ерик Земур, кандидат-президент на "Отвоюване".

"Войната в Украйна го дискредитира. Дори за тези, които искаха да гласуват за него, двусмислената му позиция в началото - дали да приема или не украински бежанци, много ги разочарова", заяви Мариан Нагушевски.

Границата между крайните кандидати и традиционните партии е видима. Всички декларират, че са против военна намеса. Но за военната помощ за Украйна са видими различия: Льо Пен, Земур и Меланшон са "против". А Пекрес и Идалго са "за". В този лагер естествено е и Макрон.

"Войната сериозно се отрази на предизборната кампания, защото всички се бяха вторачили във войната и политическите репортери бяха лишени от обичайна кампания. Практически не се говореше за политика, за управленска програма. Защото войната предизвика страх. Бързо се заговори за ядрени инциденти, за ядрени рискове. Хората бяха разтревожени. После виждаме, че цената на бензина се покачи много, на хляба, на пшеницата - също. Цените принудиха хората да обърнат поглед към войната в Украйна и вероятно тя също ще бъде фактор при определяне на вота", каза още Армел Шарие, международен анализатор "Франс 24".

Предизборната кампания приключва. След две седмици резултатът ще е ясен. Но мирът в Европа ще остане непостигната цел. И пътят към него, който ще избере президентът на Франция, ще има значение за цяла Европа.

Вижте още в прякото включване на Даниел Чипев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 3.3 по Рихтер в района на Провадия
Земетресение с магнитуд 3.3 по Рихтер в района на Провадия
Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ, ИТН обвини ПП в рекет заради парите за пътища (Обзор)
Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ, ИТН обвини ПП в рекет заради парите за пътища (Обзор)