НОВИНИ

Летци от авиобаза "Граф Игнатиево" разказват на ученици тайните на професията си

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 11.04.2022
Чете се за: 05:12 мин.
Образование
Слушай новината

Летци от авиобаза "Граф Игнатиево" стават част от иновативна образователна програма, по която вече работи основното училище в населеното място. В новооткрит СТЕМ център по природни науки пилоти участват в занятията, за да покажат на децата различни страни на своята професия.

В основно училище "Граф Николай Игнатиев" се подготвят за специално събитие. След месеци усилена работа са завършени три нови класни стаи и СТЕМ център за обучение по природни науки.

"За нашето училище това са първите крачки в СТЕМ обучението – това означава, че се преподава по един нов начин, интегрира се учебното съдържание от различни предметни области и всъщност се изучават в цялост природни явления, процеси, личности, технологии", каза Даниела Петкова – директор на ОУ "Граф Николай Игнатиев".

СТЕМ центърът е съвременна изследователска територия за практическо познание. Насоката е към природните науки - интегрирано изучаване на биология, химия, физика, математика, човекът и природата. Задълбочено се използват технологиите, които могат да визуализират резултатите от работата на децата. Модерната класна стая е свързана и с дейността на детския клуб по орнитология в училището.

"Както виждате от надписа на тапета, това е изследователски център Криле – като ключовите думи, които го характеризират са изписани – това са креативност, решителност, изследване, любопитство и емоция – т.е. Криле, абревиатурата", каза Даниела Петкова.

Затова и първият урок в центъра е посветен на полетите – и на птиците и на самолетите. Докато децата търсят връзката между природата и технологиите капитан Симеон Георгиев от авиобаза "Граф Игнатиево" представя важни моменти от работата на летците, взаимствани от прелета на гъските.

"При нас, както и при птиците най-отпред лети навигаторът или командирът, който да направлява курса, така че както при птиците, те да не бъдат нападнати от по-граблива птица и ние също така да не бъдем нападнати от самолети или ракети", обясни летецът капитан Симеон Георгиев.

За да е още по интересно, летецът от военно-въздушните сили показва различни начини на общуване в полет и как в непредвидена ситуация пилотите реагират като птици, за да опазят себе си и самолетите.

"Когато аз летя и започна да наклонявам самолета наляво и надясно умишлено – това означава, че имам проблем с моя самолет. И това дава информация на моите приятели, че трябва да дойдат и да ми помогнат", каза капитан Георгиев.

Близо 30% от личния състав на авиобаза "Граф Игнатиево" са ученици от различни випуски на едноименното основно училище. Сега военните са партньор в модерния образователен проект.

"Авиобаза "Граф Игнатиево" гледа много сериозно на инициативата и ние ще се опитаме да допринесем, колкото се може повече за мотивацията на децата, след това да помагаме в тяхното обучение, а и се надявам учителският колектив след време да се гордее с детските ентусиазъм и постижения", каза полк. Методи Орлов – зам.-командир по летателната подготовка АБ "Граф Игнатиево".

СТЕМ центърът и класните стаи са създадени по проект за 50 000 лева, част от средствата са осигурени от Община Марица. Училището в Граф Игнатиево е едно от общо 11-те учебни заведения в Пловдив и региона, които получиха одобрение за втория етап на финансиране от националната програма за изграждане на СТЕМ среда.

"Ето защо в Плана за устойчивост и развитие сега сме планирали във всяко училище да бъде изграден такъв СТЕМ център, т.е. има нужното финансиране и всички ученици да намерят тези междупредметни връзки, които да ги стимулират да открият своите силни страни. И да прилагат научените знания на практика", каза Мария Гайдарова – заместник-министър на образованието.

170 деца учат в основното училище в Граф Игнатиево. Те ще използват СТЕМ центъра, за да стигат до висините на науката, казват техните преподаватели. Наука, която може да им даде криле за живота, такъв какъвто е в действителност.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Кръстев: Намерих скопойствието си в Левски
Филип Кръстев: Намерих скопойствието си в Левски
ГДБОП задържа два тира с нелегални цигари, разследва ОПГ за контрабанда на тютюневи изделия
ГДБОП задържа два тира с нелегални цигари, разследва ОПГ за контрабанда на тютюневи изделия