НОВИНИ

Парк "Клептуза" във Велинград тъне в разруха. Ще има ли промяна?

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 11.04.2022
6296
Чете се за: 03:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Едно от райските места в Родопите - емблематичното за Велинград място езеро и парк "Клептуза", днес тъне в разруха. Десетки са сигналите за рушащите се сгради там.

Клептуза е най-големият карстов извор в България. Събира води от обширен район с окастрени мрамори. Двете езера са изградени през далечната 1937 г. През годините езерото и едноименния парк са превърнаха във визитната картичка на Велинград. Място за почивка, за каране на водни колела и за много снимки запечатали красиви моменти. Мястото е все така посещавано и днес въпреки, че вместо да се развива, то се руши.

Кметът на Велинград също признава за лошото състояние на Клептуза и за невъзможността на общината да подобрим визията на парка.

"За съжаление, през оперативните програми не беше допустим, с държавно финансиране не стана и през фонда за устойчиво градско развитие не успяхме да осигурим средства и на една от последните сесии на ОБС внесох предложение Клептуза да бъде отдаден на концесия", каза Костадин Коев - кмет на община Велинград.

Предложението получава подкрепата на общинските съветници и буди притеснения в част от жителите. Те се опасяват емблемата на града да не бъде презастроена.

"Искам да подчертая, че изключително много се спекулира в две насоки - за презастрояването на Клептуза и за водата на Клептуза. По отношение на застрояването - няма да има никакво застрояване. Това, което е в момента ще бъде подновено и реновирано. Т.е. освен тези сгради, които виждаме зад вас, други сгради няма да има? Няма да има допълнителни хотели и така нататък. Други сгради няма да има. Тези сгради ще бъдат възстановени и реновирани по начин, по който е предложен в идейния проект. Не трябва да има и притеснение относно водата в карстов извор Клептуза. Половината Велинград и село Драгиново пият от тази вода. Водата не се отдава на концесия. Водата си е изключително държавна собственост, така че концесионера няма да придобие права върху водата. И друга тема, с която се спекулира в общественото пространство - собствеността си остава общинска. И всички инвестиции, които се вложат", каза кметът.

На този етап местният парламент е дал единствено разрешение за стартиране на процедура за отдаване на концесия. Предстои такава да бъде обявена и да бъдат разгледани конкретни инвестиционни предложения.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП задържа два тира с нелегални цигари, разследва ОПГ за контрабанда на тютюневи изделия
ГДБОП задържа два тира с нелегални цигари, разследва ОПГ за контрабанда на тютюневи изделия
Нагелсман: Виляреал направи грешка, че ни остави живи - ще ги накажем за това
Нагелсман: Виляреал направи грешка, че ни остави живи - ще ги накажем за това