НОВИНИ

Генчовска: ЕС може да наложи ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия, правителството ни трябва да вземе тежки решения

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 11.04.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

ЕС подготвя шести пакет от санкции срещу Русия, като се очаква той да включва ограничаване или спиране на вноса на петрол. Министрите на външните работи на държавите от ЕС обсъждаха днес в Люксембург новите ограничения, но решение не беше взето. Българският външен министър Теодора Генчовска каза пред БНТ, че се очертава тежък пакет от санкции, а българското правителство трябва да вземе тежки решения - на ниво Министерски съвет, и на управляваща коалиция.

Обсъждането на шестия пакет от санкции е в съвсем начален стадии. ЕК първо трябва да го изготви и след това предстои обсъждане между европейските столици. Според Теодора Генчовска е възможно в края на май тези санкции да станат факт. Тогава ще има извънредна лидерска среща в Брюксел.

Жозеп Борел: Възможни са нови санкции срещу Русия, включително ембарго на вноса на газ и петрол

Според министър Генчовска за България налагането на санкции срещу вноса на петрол и газ е една от червените линии, но вероятно такива санкции ще присъстват.

"Започнаха вече идеи какво може да включва този шести пакет. Нормално е вече да се върви към едни тежки санкции по отношение на вноса на газ и петрол. Темата е изключително чувствителна за България. Отново ще се търси решение в рамките на коалицията, дори и на по-високо ниво. Но ще се предложи общоевропейско решение, за да могат държавите, които имат най-големи зависимости, най-бързо да решат тези въпроси, дори в инфраструктурно отношение. Други санкции по всяка вероятност ще бъдат насочени към предотвратяване на дезинформацията, която се разпространява от руските медии. Ще има големи санкции върху руски медии, както и финансови санкции, ще бъде разширен списъкът с персоналните санкции", каза Теодора Генчовска.

Външните министри на ЕС обсъждаха и друга чувствителна за България тема. Тя е свързана с доставката на оръжия за Украйна. Според българския външен министър подобно решение може да бъде взето на ниво НС заради твърдата позиция на БСП в коалицията.

"Вярно е призивите да предоставяне на въоръжение и техника и то на тежко въоръжение са големи, не само от страна на германския външен министър, но и от президента на Украйна и външния министър на Украйна. Знаете колко е сложна нашата коалиция и знаете каква е позицията на БСП по въпроса. По всяка вероятност решението ще бъде намерено в рамките на Народното събрание”, каза Генчовска.

Важна тема беше свързана и с наказателната отговорност за руската военна агресия в Украйна. Външните министри, заедно с представители на Международния наказателен съд обсъждаха какви са следващите стъпки, за да бъдат подведени виновните под отговорност.

"Имаме множество индикации за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Затова започнаха и разследвания. Накрая ще се произнесе съдът, но сега за нас е от основно значение да осигурим всички доказателства, за да може да бъдат повдигнати обвинения за тези престъпления. Ясно е, че Украйна се нуждае от допълнителна военна техника и преди всичко тежки оръжия. Сега не е време за търсене на извинения, а за креативност и прагматизъм", каза Аналена Бербок - външен министър на Германия.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полярни реакции след видеото на министър Атанасов
Полярни реакции след видеото на министър Атанасов
Анчелоти: Челси никога не се отказва, няма да ги подценим
Анчелоти: Челси никога не се отказва, няма да ги подценим