НОВИНИ

Атанас Зафиров, БСП: Най-близкият хоризонт за избори са местните избори

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 13.04.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

"БСП за България" няма да подкрепи нито една от двете кандидатури за управител на БНБ. Не заради качествата на кандидатите, а заради подхода, който беше избран. Беше нужно доста по-сериозен дебат по темата и по-сериозно коалиционно съгласие. Това заяви за "Денят започва" Атанас Зафиров - депутат от ПГ на "БСП за България". Той се надява до петък, когато е гласуването, партньорите им да преосмислят позицията и преговорите по темата да започнат отначало.

Това е изключително важен пост - гуверньор на БНБ, и не бива да позволяваме той да бъде решаван чрез някакви ситуационни гласувания в НС, каза Зафиров. Прекалено много въпроси стоят пред българското общество да си позволи коалицията, а се отива на нови избори, допълни той и заяви, че коалицията е стабилна.

За внесените от БСП промени в Изборния кодекс Зафиров каза, че щом ги внасят сега, означава, че скоро няма да има избори.

"Смятаме, че най-близкият хоризонт за избори това са местните избори. Има достатъчно време, в което в един спокоен, диалогичен тон да обсъдим тези промени, които предлагаме и ще очакваме подкрепа", каза той.

Смята, че много съграждани не са успели да упражнят правото си на вот заради липса на хартиени бюлетини.

МВнР: Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония

За темата Северна Македония - заяви, че това е една от червените линии, които БСП са заложили в коалиционното споразумение.

"БСП продължава да смята, че старт на преговорите може да бъде даден, когато РСМ изпълни всички изисквания спрямо двустранния договор, спре езика на омразата, гарантира конституционно правата на българите в Северна Македония. Това са неща, които на този етап не се случват", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел: Заслужавахме да продължим напред
Томас Тухел: Заслужавахме да продължим напред
Рена Стефанова, ПП: Кандидатът за БНБ следва да бъде общ, на всички членове на коалицията
Рена Стефанова, ПП: Кандидатът за БНБ следва да бъде общ, на всички членове на коалицията