НОВИНИ

Байдън: Путин извършва геноцид в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:20, 13.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън определи действията на Владимир Путин в Украйна като "геноцид". Френският държавен глава Еманюел Макрон обаче се въздържа от подобно заключение, но и предупреди да се внимава с думите. Струпването на руски и украински военни и техника в Донбас продължава. В Украйна беше задържан депутат, за когото се смята, че е в близки отношения с Владимир Путин.

Путин: Операцията ни ще постигне своите цели

Американският президент Джо Байдън каза, че Владимир Путин извършва "геноцид" в Украйна. По време на събитие в щата Айова, посветено на растящите цени на горивата, Байдън за първи път използва термина, от който до момента Белият дом се въздържаше. "Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света", бяха думите на Байдън пред събралото се множество. Минути по-късно, преди да напусне щата, Байдън уточни, че дали случващото се в Украйна е геноцид ще решават адвокати.

"Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята да бъдеш украинец. И доказателствата за това се трупат. И ние ще продължаваме да научаваме все повече за ужасяващи деяния, извършени от Русия в Украйна. Ще оставим на адвокатите на международно ниво да решат дали направеното може да се определи по този начин, но аз мисля така", каза Джо Байдън.

Френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че това което се случва в Украйна е неприемливо, но прикани да се внимава с думите.

"Но трябва да бъдем внимателни с определенията. Защото става дума за братски народи. Геноцид има определен смисъл. Това, което се случва, е лудост. Връщане на войната в Европа. Ще продължа опитите тази война да бъде спряна и да се възстанови мирът. Не съм убеден, че ескалацията на думите ще послужи за тази цел. Едно нещо е сигурно - ситуацията е неприемлива и това са военни престъпления", допълни френският президент Еманюел Макрон.

Той добави, че в близките дни планира да разговарят с президентите Путин и Зеленски, като целта е незабавно прекратяване на военните действия. Предполага се, че до дни в Донбас ще започне мащабна офанзива, която може да реши изхода на конфликта.

Тежка остава ситуацията в Мариупол - според кмета на града издирването на тела на загинали е прекратено, защото се водят улични сражения. Според руски медии повече от 1000 украински пехотинци са се предали в района на Маруипол.

В поредното си среднощно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че към момента всеобхватно разследване на твърденията за използване на химическо оръжие в Мариупол не е възможно. В Украйна беше задържан депутатът и бизнесмен Виктор Медведчук, за когото се твърди, че е близък на Владимир Путин. Зеленски предложи той да бъде разменен за пленени в Русия украинци. Президентът отново настоява за петролно ембарго на Русия.

Задържаха украински депутат, близък до Владимир Путин

"Спрете с неефективните пакети от санкции. Ясно е, че ще трябва да признаете, че само отказът на Европа от руски енергийни ресурси и пълно ограничаване на руската банкова система ще послужат като аргумент на властите в Русия да търсят мир. Без това, Москва търси военно решение", каза още украинският президент Володимир Зеленски.

Днес коридори за евакуация на цивилни в Украйна няма да има заради усложнената обстановка.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха украински депутат, близък до Владимир Путин
Задържаха украински депутат, близък до Владимир Путин
От днес пристигащите от 10 държави не е необходимо да представят COVID сертификат
От днес пристигащите от 10 държави не е необходимо да представят COVID сертификат