НОВИНИ

Министър Генчовска пред БНТ: Никой от МВнР не е отстъпвал от българската позиция за РСМ

Очакваме конкретни резултати от македонска страна по Договора за добросъседство, заяви министърът

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
22:52, 12.04.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Това потвърди за БНТ външният ни министър Теодора Генчовска.

"Никой от екипа на Външно министерство във всички свои разговори, срещи с европейски партньори, с посланици на други държави членки на ЕС или на НАТО - никой не е отстъпвал от тази позиция и не са поемани никакви ангажименти, които са свързани със срокове", заяви министърът.

Въпросите дали сме променили позицията си възникнаха заради думите на външния министър на Германия, която днес се срещна с Генчовска.

"Наша отговорност е да започнем преговорите за членство с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е отдавна отлагана стъпка. Имах двустранна среща с българския министър на външните работи. И двете стигнахме до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване. Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени", каза Аналена Бербок.

Германският външен министър: България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие

Теодора Генчовска определи тълкуването на думите на Бербок като интерпретация на медиите. Министърът има паметна бележка от разговора, както има паметни бележки от всички срещи, проведени от екипа на Външно министерство.

"Бих казала, че е дезинформация или някаква спекулация. Никакви ангажименти не са поемани от българската страна във връзка със започване на преговорния процес с РСМ", заяви Генчовска.

БНТ: Можете ли да кажете какво обсъждахте с нея по тази тема?

Теодора Генчовска: Бяхме откровено честни и казахме, че няма напредък по политическите въпроси въпреки нашето желание, защото това, което очакваме от македонската страна, е конкретни резултати в изпълнение на нашия договор за добросъседство от 2017 г.

Основните искания от наша страна към РСМ остават непроменени. Държавата ни настоява правата на македонските българи да бъдат гарантирани в македонската Конституция.

"Честно да ви кажа, по линия на политическите въпроси няма никакъв напредък - наистина сме подали една приятелска ръка на външно министерство на РСМ. Очакваме конкретни резултати", заяви външният ни министър.

Пред БНТ Теодора Генчовска беше категорична, че този екип на Външно министерство няма да отстъпи от нито едно от тези искания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 13 април: Стабилна ли е коалицията - директно от Народното събрание
"Денят започва" на 13 април: Стабилна ли е коалицията - директно от Народното събрание
Здравната комисия гласува МЗ и РЗИ да могат да налагат противоепидемични мерки
Здравната комисия гласува МЗ и РЗИ да могат да налагат противоепидемични мерки