НОВИНИ

Предизборната кампания във Франция продължава - вече само с Макрон и Льо Пен

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:48, 12.04.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

След първия тур на президентските избори във Франция кампанията се подновява - вече с двама участници, но още по-интензивно.

Битката между президента Еманюел Макрон и лидера на "Национален сбор" Марин льо Пен напомня балотажа през 2017 г., но ще бъде много по-трудна, тъй като силите са почти изравнени.

В Северна Франция Макрон разговаря с избиратели, които не са го подкрепили на първия тур. Той потърси разбиране по една деликатна тема за Франция - пенсионната реформа, която не успя да прокара.

"Нашата пенсионна система работи на принципа на преразпределението - хората в трудоспособна възраст плащат пенсиите на пенсионерите. Единственият ни ход е да работим по-дълго. Но трябва да направим това интелигентно. Ще се вземат предвид фактори като дълъг трудов стаж, инвалидност, условия на труд - не може всички да спират работа на една и съща възраст", каза Макрон.

Неговата съперничка продължава да смекчава позициите си. Марин льо Пен вече не пледира за напускане на Евросъюза, Шенген и еврозоната, но остава евроскептичка. Тя иска връщане на митническите проверки по границите и други промени.

"Мисля, че мнозинството французи не желаят вече Европейския съюз в сегашния му вид, а именно съюз, който функционира по недемократичен начин, напредва чрез заплахи, шантажи и осъществява политики, които са против интересите на хората и против жизненоважните интереси на нашите икономики", заяви Марин льо Пен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победен завършек за баскетболните национали до 15 г. в Призрен
Победен завършек за баскетболните национали до 15 г. в Призрен
МЗ подаде сигнал в МВР, че Националната Хематология е бракувала годни скъпоструващи лекарства
МЗ подаде сигнал в МВР, че Националната Хематология е бракувала годни скъпоструващи лекарства