НОВИНИ

САЩ и Великобритания разследват евентуална употреба на химическо оръжие в Мариупол

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:56, 12.04.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че военната операция на Москва в Украйна без съмнение ще постигне, по думите му, "благородните си цели". Съединените щати и Великобритания разследват евентуална употреба на химическо оръжие в обсадения от руснаците Мариупол. Според говорител на Европейската комисия данните за използвано химическо оръжие в града засега остават непотвърдени.

Кадри, разпространени от украинския батальон "Азов", показват удари срещу руско военно оборудване по улиците на Мариупол. Според "Азов", които отбраняват града, руски дрон е разпръснал токсично вещество върху военни и цивилни и те са получили дихателни проблеми. В Туитър се появи съобщение на украинска депутатка за вероятно използвано химическо оръжие в Мариупол.

"Окупаторите направиха изявление, с което потвърждават, че се готвят за нов етап в терора си срещу Украйна и нашите защитници. Един от говорителите на нашествениците каза, че обмислят използването на химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол. Ние го приемаме много сериозно", каза украинският президент Зеленски.

Британските и американските служби проверяват информацията. Всички опции са на масата в отговор на употреба на химическо оръжие от Русия в Украйна, увери официално Лондон. Битката за Мариупол е в решаващ етап. Украинските сили в града контролират единствено района на металургичния комбинат "Азовстал", съобщава Ройтерс.

Превземането на Мариупол би осигурило на руските сили сухоземен коридор между анексирания Крим и Донбас.

От няколко дни руската армия атакува Харков интензивно със самолети, ракети и артилерия. Сражения се водят и край Херсон и Николаев. Западни представители смятат, че в следващите 2 - 3 седмици боевете в източна Украйна ще ескалират.

Путин: Операцията ни ще постигне своите цели

В същото време в Амурския край, където разговаря с беларуския президент Лукашенко в Деня на космонавтиката, Владимир Путин заяви, че сблъсъкът с антируските сили в Украйна е бил неизбежен и е бил въпрос на време. Путин посочи целите на така наречената специална военна операция.

"Целите са абсолютно ясни, те са благородни и аз ги назовах в началото, в първото ми публично обръщение към страната - главната цел е помощ за хората в Донбас".

Бородянка след обстрелите - над 200 спасители претърсват града за изчезнали хора

В градчето Бородянка, на 50 км от Киев, продължават да издирват телата на загинали украинци след руското оттегляне от района. Засега официалните данни са за 1222 жертви. Броят им обаче нараства.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне призова за повече уважение към Атлетико Мадрид
Диего Симеоне призова за повече уважение към Атлетико Мадрид
Проф. Илчев за преговорите със Северна Македония: Натискът над България е явен
Проф. Илчев за преговорите със Северна Македония: Натискът над България е явен