НОВИНИ

На 4 май ВСС отново ще обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:19, 12.04.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

В Съвета е постъпило решение на ВАС, с което трябва да се обсъди и предложението, което беше внесено от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов. Членове на съвета поискаха от министър Йорданова извинение за твърдението ѝ, че дължат кариерата си на Иван Гешев.

Вижте повече в прякото включване

Медийните изяви на правосъдния министър от последните дни станаха повод за повишаване градуса на напрежение още преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"В името на българската държава и държавност или каквото е останало от нея, се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт, да изложи тези свои твърдения пред пленума на ВСС, където им е мястото, а не да мълчи", заяви Иван Гешев.

Гешев: Разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във ВСС

"Това изявление ми е трудно да го коментирам в каквато и да е посока. Ако има неверни данни, нека моля да бъдат идентифицирани и посочени кои са те. Това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите, да разяснява своята работа, мисля, че е съвсем в рамките на правомощията му", отговори Надежда Йорданова.

Надежда Йорданова: България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото

В началото на заседанието обаче отделни членове на Съвета попитаха директно министър Йорданова дали визира тях с твърденията си пред медии, че ВСС няма да прекрати мандата на Иван Гешев, защото много от кадровиците дължат кариерата си на него. И допълниха, че са станали магистрати много преди да познават сегашния главен прокурор.

Йорданова им отговори, че проблемът е в начина, по който се структурира Съветът. След призив дебатът да се върне към предложението за прекратяване мандата на главния прокурор Висшия съдебен съвет единодушно прие, че трябва да разгледа и предложението на служебния министър проф. Янаки Стоилов, но постави 7-дневен срок на Надежда Йорданова да го допълни с конкретни факти за твърдените нарушения.

"Изчакването със седмица, 10 дни или две седмици аз не го считам за протакане. За мен е изключително важно процедурата да бъде спазена точно и всички твърдения да бъдат разгледани по тяхното същество. Конституционният законодател обобщава, персонализира крайната отговорност за законосъобразните действия на прокурорите в главния прокурор", каза Йорданова.

Сблъсък между Иван Гешев и Христо Иванов заради закриването на Специализирания наказателен съд

Главният прокурор декларира, че е готов за дебат по същество и на двете предложения за предсрочното прекратяване на мандата му веднага. И отново припомни позицията си, че мотивите са политически, а не юридически.

"Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. Само в рамките на миналото заседание на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана, въпреки конституционните промени и тези в Закона за съдебната власт от министър Христо Иванов още 2016 година. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления", коментира Гешев.

В началото на месец май ВСС ще трябва да прецени дали фактите и обстоятелствата, които Надежда Йорданова ще представи по предложението на предшественика си проф. Янаки Стоилов, са допустими за обсъждане по същество в процедурата за прекратяването на мандата на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович отпадна на старта в Монте Карло
Новак Джокович отпадна на старта в Монте Карло
Костадин Ангелов: Ако ГЕРБ беше на власт, нямаше да допуснем серията от грешки
Костадин Ангелов: Ако ГЕРБ беше на власт, нямаше да допуснем серията от грешки